home ECONOMIE, POLITICA Stratfor: Zvonuri şi dezinformare asupra Intervenţiei în Siria

Stratfor: Zvonuri şi dezinformare asupra Intervenţiei în Siria

Share

Pe fondul rafalei de activităţi diplomatice, politice și militare care au loc, când Statele Unite se pregătesc pentru ceea ce acum pare a fi un atac punitiv inevitabil contra regimului Bashar al Assad, o mulțime de zvonuri a apărut, cu privire la locul în care se află Assad și un potențial zbor preventiv al unor oficiali sirieni și ruși, care au plecat din țară.

Washingtonul însuşi a lăsat informații pe surse să ajungă la mass-media, în speranța de a evita greșelile precedentelor administrațiile și pentru a construi un caz solid, pentru a convinge publicul american sceptic de nevoia intervenției.

Este important de evaluat astfel de informații cu o sănătoasă doză de scepticism, dar de asemenea să nu le neglijăm.

Înțelegerea motivelor lansării deliberate a unor astfel de dezinformări, jumătăţi de adevăruri şi alte scurgeri de informaţii poate ajuta la revelarea situaţiei reale geopolitice. Marea cantitate de informaţii poate contradictorii care e produsă va oculta realitatea situaţiei unui potenţial atac militar.

Analiză

Un val de informaţii discutabile a apărut recent despre Regimul al Assad. Pe 26 august, Canalul 2 de ştiri israelian a anunţat că familiile unor politicieni de top ai Regimului Assad au plecat din ţară pe calea aerului, de la Aeroportul Latakia, spre un loc necunoscut.

Apoi, pe 28 august, o mică publicaţie particulară egipteană puţin cunoscută, numită al-Nahar, citând o sursă din ministerul iranian de externe, care ar fi vorbit la televiziunea iraniană de stat, a anunţat că al Assad ar fi ajuns la Aeroportul Khomeini, într-o vizită neaşteptată la Teheran, pe 27 august, însoţit de sfătuitori apropiaţi şi membri ai familiei.

Informația s-a împrăştiat rapid pe social media şi a fost preluată de multe surse de limbă engleză, speculând asupra scopurilor acestei vizite. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, a negat rapid informaţia.

Pe 28 august, canalul media Al Arabiya, în general credibil, a citat ativişti care indicau că Siria își elibera centre cheie de securitate și le relocheayă în locații secrete, în apropierea unor concentrări de populaţie care ar putea duce, în cazul unui atac militar aerian la victime în rândul civililor. În informaţia prezentată se pomenea despre folosirea unor şcoli pentru astfel de locaţii.

Aceste zvonuri încă nu au fost confirmate. Relatările despre prezenţa lui Assad în Iran ar putea să fie parte dintr-o operaţiune de dezinformare destinată să destabilizeze regimul, ori pur şi simplu ar fi putut să constituie munca unui jurnalist dornic să atragă atenția cu un titlu tare.

Dar dacă aceste informații sunt adevărate, ele ar putea fi semnul ca armata siriană  îşi pierde coeziunea. În acest caz, relatările despre cazurile de dezertări ale rebelilor sirieni, care încearcă să scape din sistem, sunt de aşteptat. Totuși, dacă relatarea Al Arabiya despre forțele siriene care se relocheayă este adevărată, ea este un semn că armata siriană rămâne unită.

În același timp, The Telegraph, printre alte publicați, a anunțat pe 27 august că un a ion rusesc a ateriyat în Siria, aducând 20 de tone de ajutoare umanitare și 100 de ruși pe ruta de întoarcere.

Este neclar cine era în avion la întoarcerea acestuia în Rusia; este posibil că cetățenii ruși părăseau Siria înainte de un potențial atac american, dar prezenţa unor oficiali sirieni şi a familiilor acestora nu poate fi confirmată.

De cealaltă parte, şi Statele Unite a folosit mass-media pentru a-şi pregăti acţiunile militare viitoare contra Siriei.

Întâi au fost comentariile stridente ale secretarului de stat John Kerry, de pe 26 august, precum şi cele ale secretarului Apărării, Chuck Hagel, că Statele Unite “sunt gata de acţiunie”, dacă Obama va ordona acţiuni militare.

Administrația de la Washington nu a făcut încă publică proba folosirii armelor chimice în Siria, dar a fost o avalanșă de scurgeri de informații  despre o lovitură militară care avea loc în curând.

NBC News a anunțat că loviturile cu rachete vor dura trei zile; The Washington Post a indicat că bombardierele cu rază lungă de acțiune ar putea să participe; CNN a spus că Obama voia să treacă la acțiune militară înainte de călătoria sa la St. Petersburg, pentru Summitul G-20, de pe 5-6 septembrie; și chiar și The New York Times a publicat o listă cu ceea ce susținea că este o listă cu țintele din Siria.

Dacă SUA vor ataca Siria în orice manieră care ar putea să schimbe balanța puterii în răyboiul civil sirian, nu ar da la presă astfel de informații veridice.

Linia roșie trasată de Obama în privința armelor chimice a prins în capcană SUA; nu dorește să intervină militar, dar nici nu poate să stea pasivă, după ce a fost atât de explicit în faptul că va declanșa o operațiune militară.

Share