Diplomaţii ruşi au schimbat tonul şi au renunţat la hainele diplomaţiei clasice, după dispariţia din media occidentale a oficinelor ruse, ca Russia Today sau Sputnik.
Pe măsură ce guvernele și companiile de social media au luat măsuri pentru a suprima mass-media de stat a Rusiei și dezinformarea pe care aceasta o răspândește despre războiul din Ucraina, diplomații de la Kremlin au început să facă „treaba murdară”.
Ambasadele și consulatele Rusiei din întreaga lume folosesc în mod prolific Facebook, Twitter și alte platforme, pentru a îndepărta vina pentru atrocități, încercând în același timp să submineze coaliția internațională care sprijină Ucraina.
Companiile de tehnologie au răspuns adăugând mai multe etichete la conturile diplomatice ale Rusiei și eliminând conturile din recomandările și rezultatele căutării sale.
Dar conturile sunt încă active și răspândesc dezinformare și propagandă în aproape fiecare națiune, în parte pentru că statutul lor diplomatic le oferă un strat suplimentar de protecție.
Cu sute de conturi de social media pe fiecare continent, corpul diplomatic al Rusiei acționează ca o rețea globală de propagandă, în care aceleași afirmații pot fi reciclate și ajustate pentru diferite audiențe, din diferite națiuni. Și, până acum, pașii pentru a reduce în mod substanțial acest efort nu s-au epuizat.
„În fiecare săptămână, de la începutul războiului, acești diplomați au postat de mii de ori, obținând peste un milion de angajamente pe Twitter, pe săptămână”, a spus Marcel Schliebs, cercetător în dezinformare la Oxford Internet Institute, de la Universitatea Oxford.
El a urmărit mai mult de 300 de conturi de social media legate de ambasadele, consulatele și grupurile diplomatice ale Rusiei.
Unele ambasade ale Rusiei, cum ar fi cele din Marea Britanie și Mexic de exemplu sunt deosebit de active, producând propagandă pro-rusă și răspândind minciuni menite să sprijine invazia.
Atacul rusesc cu rachetă asupra unei gări ucrainene care a ucis 50? În spatele ei se aflau ucraineni, a postat pe Twitter Ambasada Rusiei în Marea Britanie.
Vorbești despre crime de război rusești? Este un complot al Marii Britanii, pentru a face Rusia să arate rău, a susținut ambasada.
Acei soldați ucraineni care luptă pentru țara lor? De fapt, sunt naziști care operează sub ordinele SUA, a susținut ambasada.
Ambasada Rusiei la Londra a transmis pe Twitter acele și alte teorii ale conspirației într-o singură zi, săptămâna trecută.
Fiecare postare a primit sute sau mii de retweet-uri, comentarii și aprecieri, inclusiv zeci de la alți utilizatori Twitter care respingeau propaganda.
„Trebuie să știe mai bine, dar așa este să trăiești și să lucrezi pentru un regim totalitar”, a spus Nicholas Cull, profesor la Universitatea din California de Sud, care studiază intersecția dintre diplomație și propagandă.
„Un regim totalitar necesită o bulă mediatică. Necesită cenzură acasă și necesită mesaje proprii, atât pentru un public intern, cât și pentru un public străin. Asta este.”
În calitate de reprezentanți ai țărilor lor, împuterniciți să vorbească în numele lor, diplomații au fost întotdeauna cunoscuți pentru că susțin punctele de discuție ale națiunii lor.
Diplomații ruși în special sunt cunoscuți de multă vreme pentru răspândirea dezinformarii Kremlinului. Diplomații ruși au folosit rețelele sociale pentru a răspândi dezinformarea despre invazia Crimeei în 2014 și despre otrăvirea dizidenților ruși, explică Associated Press.