home CULTURA, MUZICA Jefferson Airplane, “The House Of The Pooneil Corners” (dinamita muzicală)

Jefferson Airplane, “The House Of The Pooneil Corners” (dinamita muzicală)

Share

“House Of The Pooneil Corners” este probabil una dintre cele mai complexe si profunde creatii ale trupei Jefferson Airplane. Din punctul meu de vedere, ne aflam, prin aceasta piesa, in punctul de orga al creatiei PsychProgressive a acestei mari formatii.

Acolo unde creatia acestor mari artisti se intalneste cu punctele de orga ale altor mari creatori de astfel de muzica. Precum Earth & Fire, in LP-ul “Song Of The Marching Children”. Dar mai ales in marile albume Manfred Man, “Solar Fire” si “Nightingales ‘n Bombers”.

Jefferson Airplane. Anul despărţirilor

In anul 1970, grupul a trecut prin cateva schimbari, care au dus la sfarsitul Jefferson Airplane. Kaukonen si Casady au inceput sa cante in alta trupa, Hot Tuna. De altfel si acesta un grup legendar, impartindu-si eforturile intre cele doua grupuri.

Kantner a lansat un album solo, cu participarea altor membri Jefferson Airplane. Numele grupului incropit astfel a fost Jefferson Starship. Spencer a fost concediat si inlocuit de Joey Covington. A fost concediat, de asemenea, si violonistul Papa John Creach.

In anul 1970 nu a fost lansat nici un album. Dar cel mai mare impact l-a avut probabil plecarea din trupa a lui Balin, la sfarsitul anului. In anul 1971, au lansat albumul “Bark”, la noua casa de discuri, detinuta chiar de grup, numita Grunt.

Jefferson Airplane devine o trupă mai comercială

Sound-ul este destul de diferit, mai putin psihedelic, mai spre Hard, Blues si ProgRock. Muzica este in continuare, pe acest album, foarte buna. Dar nu mai este atat de posedata de halucinatia sonora tipica JA.

Albumul, al carui nume inseamna latrat, a avut vanzari bune si continea cateva mari piese. Precum “Crazy Miranda” si “Wild Turkey”. Chiar daca multi fani ai trupei au antipatizat acest album, ca si pe urmatorul, “Long John Silver”, lansat in anul 1972.

Pentru care Covington a fost inlocuit cu John Barbata. Si acest album a avut vanzari bune. Dar se instaurase un soi de plictiseala. In anul 1973, membrii grupului au parut mai interesati de proiecte paralele.

Alte proiecte, alte intenţii muzicale

Precum trupa Hot Tuna si carierele solo ale lui Kantner si Slick. In acest an, a fost lansat un singur album, “Thirty Seconds Over Winterland”. Dar mai tarziu in anul 1973 Kantner si Slick au fondat Jefferson Starship fara Kaukonen si Casady.

Aceştia erau implicati in proiectul Hot Tune, ceea ce a insemnat sfarsitul Jefferson Airplane. Pentru ca orice este frumos trebuie sa ia sfarsit.

Share