Jefferson Airplane, “We Can Be Together” (PsychProg, dinamita muzicală)

Share

De la inceputul carierei lor muzicale, Jefferson Airplane au demonstrat ca muzica lor este influentata de curentul psychedelic, lucru care va deveni tot mai vizibil pana spre finalul anilor ’60.

https://www.youtube.com/watch?v=mHBt86eVlBI

Dupa cateva luni de la lansarea primului lor album, Signe a parasit trupa, pentru a avea grija de copii si a fost inlocuita cu celebra Grace Slick.

JA a lansat, la inceputul anului 1967, cel mai de succes album al sau, “Surrealistic Pillow”, continand hitul “White Rabbit” si melodia “Somebody to Love”, pe care am prezentat-o ieri. “Iepuroiul Meu Alb Preferat” si “Cineva Care Sa Ma Dragalasheasca Si Pe Mine, Mai Bade, Mai”, cum le zic eu, in semn de alint, sunt emblematice pentru Jefferson.

Tema muzicala nu este dotata cu foarte multa frumusete melodica, insa este extrem de puternica si directa. Este imbracata in haine psihedelice, dar exact atat cat sa serveasca mesajului de protest al cantecului, reliefat in versuri. Se vadeste un respect deosebit al acestor artisti de vis pentru arta lor si pentru ideile pe care doreau sa le transmita, in efervescenta atmosfera a acelor ani hippioti.

Era “the summer of love” si Jefferson Airplane a devenit una dintre cele mai aclamate trupe psihedelice, atunci cand a cantat in cadrul faimosului Festival de la Monterey. La sfarsitul anului 1967, au lansat un album experimental cu lungi suite, considerat cel mai complex album progresiv al lor si numit “After Bathing at Baxter’s”.

Cantece precum “Rejoice” si “Spare Chaynge” arata ca JA a fost printre pionierii rockului psihedelic, alaturi de alte grupuri legendare, dintre care, curios, in acest moment imi trece prin minte trupa daneza Burnin’ Red Ivanhoe.

Urmatorul album Jefferson, “Crown of Creation”, este mai putin experimental, sonoritatile sunt mai profunde (mai putin “happy psihedelice”, cum au fost categorisite ele) si este considerat de multi cel mai bun album al lor. Stralucesc, pe acest album fabulos, piesa ElectroExperimental “Chushingura” Si fantastica “The House of Pooneil Corners”.

Atentie, cuvintele mele nu sunt deloc exagerate. Cine asculta muzica aceasta ca venita de pe alta lume, fata de garbich-urile care se canta azi, va intelege. In anul 1969, au lansat un album live, “Bless its Pointed Head”, pe care poate fi admirata virtuozitatea lui Casady si Kaukonen.

La sfarsitul anului 1969, au lansat alt album de studio, “Volunteers”, care continea cateva piese psihedelice mari si altele orientate spre muzica prog, ca “Wooden Ships”, “Eskimo Blue Day”, “Hey Fredrick” and “Meadowlands”. In anul 1969, au fost una dintre trupele care a stralucit la Woodstock si au cantat la Altamont, unde Balin a fost batut batut de cativa membri au bandei Hells Angels.

(va urma)

Share