Jefferson Airplane, “Saturday Afternoon” (Woodstock, dinamita muzicală)

Share

Vizionam impreuna una dintre legendarele prezente Jefferson Airplane, in festivalul de la Woodstock: “Saturday Afternoon”.


Jefferson Airplane este una dintre trupele majore de muzica psihedelica de pe coasta de vest a Statelor Unite, cu marii sai muzicieni si atitudinea lor artistica admirabila, care poate fi vazuta clar in versurile cantecelor pe care le-au creat si in fetele LP-urilor lansate, ce sunt adevarate exercitii de creativitate.

Povestea acestui mare grup ProtoProgPsychedelic incepe din anul 1965, cand Marty Balin, care canta intr-un grup folk numit Town Criers, din anul 1963, l-a invitat pe chitaristul Paul Kantner sa formeze impreuna o noua trupa, care sa cante un amestec de rock si folk. Kantner i l-a recomandat lui Balin pe chitaristul Jorma Kaukonen. Marty dorea o voce de femeie, pentru a contrasta cu vocea sa, asa ca li s-a alaturat Signe Anderson.

Trupa a fost completata cu basistul Bob Harvey si tobarul Jerry Peloquin. Au inceput sa cante in mici cluburi si curand Peloquin si Harvey au fost concediati si inlocuiti cu tobarul Skip Spence (ulterior Moby Grape) si basistul Jack Casady, un virtuoz al instrumentului, cunoscut ca unul dintre cei mai mari basisti de rock din toate timpurile.

Tehnica sa era atat de buna, incat mai tarziu, in cariera sa, a fost nevoit sa-si uneasca degetele, in timp ce apasa corzile, ca sa-si faca liniile de chitara bas mai putin complexe. Albumul de debut Jefferson Airplane a aparut in anul 1966 si s-a numit “It’s no secret”. Apoi, Spence a inceput sa aiba probleme cu drugurile, asa ca a fost concediat si in locul sau a fost adus Spencer Dryden.

(va urma)

Share