home MASS MEDIA Ioan Oltean şi Legea Presei

Ioan Oltean şi Legea Presei

Share

LEGEA PRESEI
-proiect-

Art. 1 – (1) În România, presa este liberă. Orice formă de cenzură este intrezisă.
(2) Constituie cenzură orice formă de interzicere sau împiedicare, inclusiv pe cale judecătorească, de publicare a unui material jurnalistic, în intregime sau în parte, într-o singură apariție sau în serial.

Art. 2 – Libertatea presei nu poate fi restrânsă pentru protejarea unui alt drept, interes sau valoare socială, decât dacă restrângerea este prevăzută de lege, este proporţională cu scopul urmărit și este necesară într-o societate democratică.

Art. 3 – Asociațiile profesionale pot adopta norme de autoreglementare privind practica jurnalistică sau practicile profesionale. Fiecare instituție media poate adera la aceste reglementări sau își poate adopta norme specifice de autoreglementare.

Art. 4 – La data intrării in vigoare a prezentei legi, se abrogă Legea nr. 3/1974 – legea presei din Republica Socialistă România, precum și orice alte prevederi contrare.

Art. 5 – Prezenta lege intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României

Proiectul de lege de mai sus este iniţiat de MediaSind. El este semnat de ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație – CRJI, Asociația Patronală a Editorilor Locali din România – APEL, Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj – APPC, Asociația Jurnaliștilor din România – AJR, Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind, Societatea Jurnaliștilor “Dunărea de Jos”, Galați, Brăila și Tulcea, Federația Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Uniunea Jurnaliștior Maghiari din România – MURE, Convenția Organizațiilor de Media, Asociația Editorilor de Presă OnLine.

Cotidianul.ro

Modelul din care este inspirat acest proiect este probabil cel american. În spatele său se află o filosofie simplă: presa nu are nevoie de reglementări speciale pentru cazul în care se produc lucruri în neregulă, care oricum sunt sancţionate de lege, pentru că aceste reglementări speciale produc inechitate socială.

Adică, dacă un jurnalist a făcut ceva ce aduce atingere Codului Civil, de ce să faci o lege specială pentru infracţiunea sa, când ai Codul Civil la dispoziţie?

Secretarul general PDL, Ioan Oltean, a fost întrebat de ce trebuie să existe un organism de control al audio-vizualului, în condiţiile în care presa scrisă nu are un astfel de organism care să o verifice. Parşivă întrebare! Sunt curios cine a avut această idee creaţă-lătăreaţă. Aşa că dl. Oltean, cu mingea astfel ridicată la fileu, a explicat:

Şi eu am convingerea că această lege ar trebui modificată pentru că, dacă se pedepseşte o televiziune pentru că te înjură, cred că nu e mai prejos să aplici o sancţiune şi celui care te înjură în presa online. Eu aş fi primul interesat, fiindcă mulţi se ascund în spatele presei online şi te fac în toate felurile şi nu este corect

Oltean a spus că, în opinia sa, va trebui gândit ca legislaţia să se aplice celor care se ascund în spatele presei online pentru a aduce jigniri unor oameni, indiferent că sunt oameni politici sau simpli cetăţeni ai acestei ţări.

Politicianul pedelist nu este la primul téte-a-queue prin gândirea politică a secolului XXI. Pe 23 septembrie anul trecut, Ioan Oltean se întreba, referitor la discursul ţinut de Majestatea Sa Regele Mihai I al României în Parlament: “Dacă vine Regele Cioabă şi ne cere acelaşi lucru?”.

• Gândul: Indira Crasnea – Clubul Român de Presă: Îndemnul lui Oltean este ipocrit, politicienii vor legea în presă după regulile lor

Eu ţin să fiu corect faţă de dl. Oltean, să-l tratez ca pe orice simplu cetăţean al ţării. Aşa că o să-i explic următoarele lucruri. Sancţiuni i se pot aplica şi celui care te înjură din presa online. Dacă un bloger sau un jurnalist online îl face, de exemplu, pe dl. Oltean, dobitoc, politicianul, ca orice cetăţean, îl poate da în judecată pe individ şi cu siguranţă câştigă procesul, iar aceasta pe drept.

A crea însă o lege specială, prin care să se instituie reglementări suplimentare pentru mediul online, reprezintă cenzură pe faţă. Una care vine direct din gândirea domnului Prigoană, fost patron de presă care, pe când conducea cu toporul Realitatea TV, stătea dimineaţa la intrarea în redacţie şi, dacă vedea o fată cu fusta prea scurtă ori un băiat cu plete, nebărbierit sau fără costum de haine şi cravată, îl ruga să se prezinte la Serviciul Personal pentru desfacerea contractului individual de muncă.

 Dl. Oltean este deranjat, ca şi mine şi alţii ca mine, de infractorii de presă de la spagheteleviziunile despre care am scris în aceşti ani de am făcut bătături în buricele degetelor şi vrea acum să debordeze pe mediul online.

Ar fi cea mai mare greşeală. Iar aceasta pentru că, în timp ce televiziunile de spaghete vor continua să îl înjure pe nedrept, nestingherite, iar blogăraşii de genul lui Mircea Badea şi Victor Ciutacu îl vor băga şi-l vor scoate relaxaţi de câte ori vor dori ei, cei ca mine, consideraţi incomozi, care nu înjură pe nimeni şi nu se ascund pe Internet, vor fi lipiţi cu osârdie de toţi pereţii legali ai ţării, târâţi prin noroi, făcuţi de doi lei şi cincizeci de bani pe nedrept.

În acest timp, cei ce se ascund sub anonimatul Internetului vor continua să-l înjure online pe dl. Oltean. Iar ciutacii nici măcar nu se vor ascunde sub acoperirea vreunui anonimat, pentru că ei au acoperirea unui mogul şi a banilor acestuia, în timp ce noi, jurnaliştii, avem numai onoarea meseriei făcute bine.

După nişte reguli pe care, cu părere de rău o spun, aşa cum am explicat aici, dl. Ioan Oltean şi colegii săi politicieni în marea lor majoritate nu le-au înţeles. Şi nici nu sunt interesaţi să o facă. Pentru că ei au înţeles, din tâmpeniile debitate de Realitatea şi Antena 3, că presa este realmente o periclitate la siguranţa statului român.

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul Read more

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis Read more

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB Read more

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să Read more

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018. Read more

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor Read more

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de Read more

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile” Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă Read more

Share