home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION Mandinga, “Zaleilah” va reprezenta România la Baku

EUROVISION Mandinga, “Zaleilah” va reprezenta România la Baku

Share

UPDATE: Mai există o posibilitate, dar trendul conformist şi faptul că în spatele lor este Cat Music mă îndrituieşte să afirm că sunt puţine şanse. Ca Mandinga, “Zaleilah” să nu obţină de la juriu 10 sau 12 puncte. Dacă juriul face acest lucru, chapeau bas.

Două melodii foarte slabe vor reprezenta Franţa şi Irlanda. Din Irlanda vor merge tot ciudaţii Jedward. Asupra reprezentanţilor celorlalte state participante vom reveni în timpul rămas până la competiţia de la Baku.

Notele juriului:

George Natzis: 8 – I Walk Alone, Ovidiu Anton, 10 – Electric Fence, 12 – Mandinga. 7 puncte Catalin Josan.

Dan Teodorescu: 8 – Catalin Josan, 10 – Electric Fence, 12 – Mandinga. 7 – Ovidiu Anton.

Mihai Ogasanu: 8 – Electric Fence, 10 – Catalin Josan, 12 – Mandinga. 7 – Ovidiu Anton.

Cornel Ilie: 8 – Mandinga, 10 – Catalin Josan, 12 – Electric Fence. 7 – Ovidiu Anton.

Eduard Carcota: 8 – Mandinga, 10 – Catalin Josan, 12 – Electric Fence. 7 – Ovidiu Anton.

Luminita Anghel: 8 – Catalin Josan, 10 – Ovidiu Anton, 12 – Electric Fence. 7 – Mandinga.

Liliana Levinta: 8 – Catalin Josan, 10 – Ovidiu Anton, 12 – Electric Fence. 7 – Mandinga.

Dana Dorian: 8 – Ovidiu Anton, 10 – Mandinga, 12 – Electric Fence. 7 – Catalin Josan.

George Zafiu: 8 – Electric Fence, 10 – Ovidiu Anton, 12 – Catalin Josan. 7 – Mandinga.

Mandinga a obţinut 10 puncte de la juriu, deci ne va reprezenta la Baku. Am anticipat cu o oră rezultatul final.

Pentru că la egalitate (în situaţia în care juriul are altă opţiune decât Mandinga, ceea ce e discutabil) câştigă melodia care are cel mai mare număr de voturi de la publicul telespectator, este clar că în acest moment 90% e sigur că ruşinea se produce: Mandinga ne va reprezenta la Baku.

În aceste momente începe ediţia 2012 a Eurovision Song Contest România.

caclubindia

Juriul finalei (nici urmă de dinozauri) este format din:
• George Natzis
• Dan Teodorescu
• Mihai Ogăşanu
• Cornel Ilie
• Eduard Carcotă
• Luminiţa Anghel
• Liliana Levinţa
• Dana Dorian
• George Zafiu

Cătălin Josan “Call my name”

Așa cum am afirmat deja, una dintre cele mai bune piese din această competiție, interpretată aproape ca pe master de către Cătălin. Ce nu înțeleg este dacă fetele de la viori sunt butaforie sau se aud. Volumul sare, când mai tare, când mai încet. Nu-mi dau seama dacă are salturi din emisie sau de ce. Josan nu mă impresionează.

Ana Mardare “If you find simple words to say”

Ana Mardare, cum am scris, seamănă prea mult cu originalul, aflat undeva în SUA şi multiplicat în foarte multe exemplare comerciale, având prea puţine de spus din punct de vedere al originalităţii. Ironia este că un mapamond întreg aproape de white caucasian, assians, africans, eskimo cântă la unison, din mimetică, exact ceea ce în Statele Unite cântă numai cântăreții de culoare și reprezintă marca personalităţii lor muzicale.

Viky Red “If you ever feel”

Îmi este absolut imposibil să pricep ce giana mea de corond are pe cap Panina Vulturan.

Continuă problemele de volum. Pe emisie, cred. Solistul, care seamănă cu Vlad Craioveanu la coafură, nu are o voce care să mă impresioneze, iar în interpretarea sa se aud imperfecţiuni interpretative destul de deranjante. Se vede că nu are o rutină foarte mare în a cânta live. Până acum, mi se pare cel mai slăbuţ, iar concursul nu mă impresionează.

RPK “Singura care”

Melodie interesantă, care aduce a BritPop, unul de bună calitate, folosind armonii ce aduc aminte de Vunk, Chumbawamba sau poate chiar ajungând până la clasicii The Cure. Voci foarte bune, complet necunoscute. Care se armonizează perfect în nişte partituri solo duo ce nu sunt deloc uşor de armonizat, bazate pe sexte răsturnate. U-ha, greu!

Lucian Oros “The best a man can get”

Foarte bună vocea lui Luci Oros, îmi este imposibil să nu o remarc de câte ori începe această piesă. Din păcate, restul melodiei nu speculează deloc şi nu mizează pe calităţile vocale ale solistului, ba chiar îi scoate în evidenţă pragul dintre falset şi voea de piept.

Piesa intră în traseu de regularitate şi simultan îl obligă pe solist să schimbe locul de emisie, trecând de pe emisie de gât pe falset, ceea ce live duce la dificultăţi de abordare acurată a sunetului, la microfalsete ce scad valoarea interpretării.

Burtiera cu piesa, interpretul şi numerele de telefon este foarte mică şi greu de citit.

Raluca Ocneanu “Time is on my side”

Una dintre cele mai slabe melodii din concurs. L-am mai văzut pe Mihai Alexandru pe pilot automat venind cu astfel de melodii de prea multe ori ca să mai fiu impresionat. Există un ritm legănat, mediu, o trompetă care comentează ironic, vag jazz-istic, din fundal, acompaniată de nişte surate mai timide, avem un refren banal, care este o versiune comercială a unui tune tipic jazz din anii 50, şi cam atât. Hai, că poţi mai mult, Mihai.

Electric Fence “Şun-ta”

Electric Fence impresionează live. Probabil cea mai reuşită interpretare live de până acum. Fundamentul muzical ţigănesc, vocea explozivă a solistei, terenul desţelenit anterior de Zdob şi Zdub – toate acestea duc la o imagine live foarte bună a acestei formaţii, care în mod normal ar trebui să-i ajute mult să obţină mai multe voturi, pentru că sunt buni.

Ovidiu Anton “I walk alone”

Acest domn pare a fi un fel de nou Poptămaş. Şi în acest caz, mi se pare că avem de-a face cu o evoluţie live mult mai bună decât ce poate capta un master, o biată înregistrare. Ca solistică, evoluţia solistului de la Partizan mi se pare cea mai bună piesă, iar ca evoluţie live la fel de reuşită, dar pe alte coordonate (piesă de altă factură), cu a celor de la Electric Fence.

Miss Mary “Rollin’

I-aş recomanda domnişoarei o cură de intoxicare de muzica R&B. Îi va folosi mult, va cânta mai bine. În muzica de gen, schimbarea locului de emisie nu este grotescă, ci controlată şi are scop stilistic, nu urmăreşte spargerea creierului celui ce ascultă muzica.

Mandinga “Zaleilah”

Pregătiţi-vă de manea latino! Costi Costiţă la butoane. Penibil. Mai ales că aerul aparent al melodiei pare a fi cel din vremuri când o altă Elena (cântă foarte bine Elena, chiar prea bine, dar ce anume cântă este o altă problemă) era solistă şi această trupă făcea muzică de calitate, nu manea latino.

Acesta este, după părerea mea, marele pericol în anul 2012: să fim reprezentaţi de o asemenea piesă. Nu voi putea sprijini jurnalistic pentru Baku aşa ceva. Am şi eu limitele mele.

Aş dori să ştiu cum poate vota cineva care are numărul la secret. Pentru că a votat.

Foarte drăguţ trouvaille-ul cu “Terorii” cântând şi vânând microfonul. Probabil cel mai bun de până acum.

T&L “Twilight”

Solista cântă foarte bine, dar melodia este complet lipsită de originalitate. Paradoxul este că cei doi transmit foarte mult.

Ioana Anuţa “Girls don’t cry”

Aşa cum mă aşteptam, sunt probleme cu solista, pentru că şi-a propus ca, în timp ce cântă o piesă destul de consumantă, care necesită suflu, să şi facă niscaiva coregrafie. Totuşi, vocea bună o scoate la suprafaţă, chiar dacă melodia nu este foarte originală.

După cum se felicită şi se îmbrăţişează prin Camera Verde şi sunt filmările TVR, cred că favoriţii televotingului sunt Cătălin Josan şi Mandinga.

Tasha “Say my name”

Piesă banală, interpretare de linie. Remarc faptul că fata cântă şi la chitară în anumite momente în timp ce interpretează. Totuşi, nu te îmbraci ca Joan Jett când nu te apropii valoric nici de tocul acesteia.

Bianca Purcărea “Don’t say sorry”

Bianca Purcărea are probleme de susținere a sunetului foarte grave. Cred că este răgușită foarte tare și aceasta face să se aleagă praful din interpretarea sa. Practic, valoric Bianca este în acest moment ieșită din calcule. Uneori nu-ți foloseşte nimic, nici oul crud, nici linsul sării, absolut nimic încerci. Ce ghinion, ce păcat. Vocea este cel mai sensibil instrument.

Ana Mardare “This must be love”

După șocul a ceea ce am auzit adineaori, Ana Mardare este complet neinteresantă.

Maneaua de la Mandinga este detaşată pe primul loc din televoting, cu aproape 4.000 de puncte în plus. Pentru că la egalitate (în situaţia în care juriul are altă opţiune decât Mandinga, ceea ce e discutabil) câştigă melodia care are cel mai mare număr de voturi de la publicul telespectator, este clar că în acest moment 90% e sigur că ruşinea se produce: Mandinga ne va reprezenta la Baku.

Share