Incursiune in tara agramatilor. Azi: Adevarul

Share

Astazi, in timp ce faceam Revista presei, mi-a dat pe-afara, mi s-a taiat, mi-a ajuns, mi s-a aplecat, mi s-a sfarsit si m-a lasat. Gata. Mi-a ajuns. Nu se mai poate. Inghit de prea mult timp si nu zic nimic, absolut nimic.

Ca sa fie clar la ce anume ma refer, voi cita din Adevarul, un articol despre dependenta de etnobotanice. Titlu:

Mărturie din infernul „magazinelor de vise“

De ce pui, frate-miu, “magazinelor de vise” intre ghilimele, ca zapataucul? Ai vrut sa spui ca nu erau magazine de vise, daca vindeau plante etnobotanice? Dar atunci de care magazine erau? De inversul viselor? De trezie? De trezeala? De luciditate? Daca lucrurile stau astfel, atunci inseamna ca plantele etnobotanice sunt plante care au bot etnic, nu? Logic!

Mergem mai departe, deci. Sa citim impreuna:

Un licean a ajuns în câteva luni de la „fumător din curiozitate“ la condamnat pentru trafic de stupefiante. Andrei crede că substanţele vândute la magazinele de etnobotanice sunt mult mai nocive decât „drogurile clasice“.

Andrei B. este elev al unui liceu din Braşov, are 18 ani, şi a cunoscut pe propria piele ce înseamnă „senzaţiile tari” ale consumului de plante cu efect halucinogen şi apoi ale dogurilor adevărate.

In primul rand ca, inainte de conjuctia “si”, nu se pune virgula decat in anumite cazuri exceptate, pe care nu vi le voi spune eu acum. Ia documentati-va!

Silviu Stefan si Lili Adochitei, inteleg si ca sunteti stresati, stiu cum e la Dinu Patriciu, cu camera de supraveghere pe tine si card cand te duci la o tigara.

Iarasi ma lovesc de ghilimelita, boala generatiei voastre, care nu a fost data destul cu capul de pragul de sus al gramaticii limbii romane, ortografiei, ortoepiei si tuturor celorlalte abstractiuni absconse, greu de priceput (ca am inceput sa seman cu personajul Caldwell al lui John Updike).

De ce puneti, mai copii, “fumator din curiozitate”, “drogurile clasice” si “senzatiile tari” intre ghilimele? Daca faceti asta, de ce nu ati pus si “efect halucinogen” intre ghilimele? De ce nu si “drogurilor adevarate”?

Fumatorul din curiozitate este fumator pasionat? Drogurile clasice ce sunt? Care sunt? Opiumul, care vine din antichitate, e drog clasic? Ce-i aia drog clasic? De ce puneti, oameni buni, “senzatiile tari” intre ghilimele? Sunt in realitate moi?

Mai trebuie oare sa continuu? Sunteti constienti ca nu exista paragraf pe care sa nu pot sa il desfiintez in ceea ce ati scris? Aici nu este vorba despre faptul ca va plictisesc eu, in timp ce Grigore Scriitoru’ & Co. din staff-ul redactional nu va zic nimic.

Vorbim despre faptul ca maine, cand veti avea copii de varsta voastra si va vor mai veni ceva din mintisoare la cap, veti descoperi ca, pe vidul acultural la care ati contribuit, in urma voastra vin generatii de cimpanzei care va scandalizeaza prin comportamentul lor si al caror agramatism, fata de al vostru, este ca Groapa Marianelor fata de o groapa in DN 86.

Share