Implant dentar vs. proteză: ce trebuie să știi

Share

Pierderea dinților este o problemă cu care mulți adulți se confruntă, iar din păcate, nu este afectată doar estetica danturii, ci și capacitatea de vorbire, masticația și calitatea vieții. În cazul în care te confrunți cu dinți lipsă, ar trebui să știi că există două opțiuni de tratament: implantul dentar sau proteza dentară. Din punct de vedere financiar, proteza dentară reprezintă varianta cea mai ieftină, însă are și câteva dezavantaje pe care ar trebui să le ai în vedere. Implantul dentar reprezintă în momentul de față cea mai bună opțiune pentru înlocuirea unui dinte, însă implică și o investiție mai mare. Ca să fii sigur că ai făcut cea mai bună alegere, trebuie să cunoști cele mai importante lucruri despre aceste variante de restaurare dentară.

Programează-te pentru un control la o clinica dentara și află care este cea mai bună soluție pentru a avea dinți perfecți și sănătoși.

Rezistență și durată de viață

Majoritatea persoanelor iau decizia finală între implant dentar vs. proteză în funcție de prețul fiecărei proceduri. Este adevărat că proteza dentară reprezintă varianta cea mai ieftină, însă, dacă iei în considerare rezistența sa și durata de viață, vei vedea că pe termen lung nu mai este o alegere chiar atât de inspirată. Mai exact, o proteză dentară are o durată medie de viață de 10 ani, în condițiile în care este întreținută corect. În tot acest timp s-ar putea să fii nevoit să mergi periodic la medic pentru căptușirea protezei (cam o dată la doi ani, în momentul în care apar modificări la nivelul oaselor feței și ale gingiilor) sau pentru rebazarea protezei (atunci când apar fisuri). Toate aceste lucrări de întreținere implică costuri, iar dacă la final le aduni, s-ar putea să îți dai seama că implanturile dentare ar fi fost o opțiune mai ieftină. Însă cat costa un implant dentar poți afla doar dacă mergi la un control și primești o evaluare detaliată, potrivită nevoilor pe care le ai.

De cealaltă parte, un implant dentar are o durată de viață de minim 30 de ani, fără să necesite o întreținere specială, ci doar respectarea regulilor de igienă orală și a controalelor periodice, exact ca în cazul dinților naturali. Cu alte cuvinte, faci o investiție mai mare în implanturi dentare la început, însă această investiție este de cele mai multe ori pentru o viață întreagă.

Confort și estetică

Din punct de vedere al confortului și al esteticii, din nou implanturile dentare sunt pe primul loc. Un implant dentar înlocuiește din toate punctele de vedere un dinte natural – are o rădăcină artificială, o coroană rezistentă și fixă. Protezele trebuie scoase în fiecare zi, curățate și igienizate, deci un efort mai mare în întreținere. În ceea ce privește estetica, și protezele dentare au înregistrat îmbunătățiri, dar tot pot fi ușor de diferențiat de o dantură naturală, sănătoasă. Indiferent dacă ai o proteză totală sau parțială, fixă sau mobilă, nu va fi la fel de confortabilă și estetică ca implanturile dentare.

Medicii recomandă de cele mai multe ori implanturile dentare pentru că reprezintă cea mai bună variantă de a păstra dantura sănătoasă. Consultă-te cu medicul tău, lasă-l să îți prezinte avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, modul în care va decurge fiecare procedură și abia apoi ia decizia finală. Dacă nu există contraindicații și singurul lucru care te oprește din a alege această variantă este bugetul, te sfătuim să faci un efort și să alegi implantul dentar pentru că nu vei regreta această decizie!

Share