Ucraina anunţă că ar putea să atace Podul Kerci

Share

Ucraina este angajată într-o contraofensivă, menită să creeze haos în cadrul forțelor rusești, prin lovirea liniilor de aprovizionare ale invadatorilor, adânc în teritoriilor ocupate, a declarat Mihailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei. Volodimir Zelenski.

Podolyak a declarat pentru The Guardian că ar putea avea loc mai multe atacuri, în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase, asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea, precum și cu cele de săptămâna trecută, asupra avioanelor de război rusești de pe Aerodromul Saky, din peninsulă.

Rusia a declarat că un incendiu a declanșat explozii la un depozit de munițîi din Districtul Geankoi, din Crimeea – un incident pe care Podolyak l-a numit un „memento” că „Crimeea ocupată de ruși este despre explozii de depozite și risc ridicat de moarte, pentru invadatori și hoți”.

Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri. Acestea au determinat turiștii ruși să fugă panicați din Crimeea. Ieri, au existat cozi în fața gării din capitala regională Simferopol.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că se ocupă de cazurile de sabotaj și că ia măsurile necesare, pentru a preveni alte episoade.

Vorbind din birourile prezidențiale de la Kiev, Podolyak a declarat:

„Strategia noastră este de a distruge logistica, liniile de aprovizionare și depozitele de munițîi și alte obiecte de infrastructură militară. Se creează un haos în cadrul propriilor forțe”.

Consilierul, adesea descris ca fiind a treia cea mai puternică figură a țării, a declarat că abordarea Kievului este contrară celei a Moscovei, care utilizează puterea artileriei pentru a câștiga teritoriu în regiunea Donbas, din est, zone în care trupele rusești au distrus orașe, precum Mariupol și Sieverodonetsk.

„Așadar, Rusia a cam arătat integii lumi că o contraofensivă necesită cantități uriașe de forță de luptă, ca un pumn uriaș, și că trebuie doar să meargă într-o singură direcție”, a spus el, dar „o contraofensivă ucraineană arată foarte diferit. Noi nu folosim tacticile din anii ’60 și ’70, din secolul trecut”.

În schimb, Ucraina a încercat să izoleze Herson – singurul oraș deținut de Rusia, pe malul vestic al răului Nipru – prin deteriorarea podurilor rutiere și feroviare, cu ajutorul rachetelor recent furnizate de Occident, până în punctul în care nu mai este posibil ca Rusia să își realimenteze forțele eficient.

Podolyak a cerut „încă 50, 60, 80” de MLRS (sisteme de rachete cu lansare multiplă), pe lângă arsenalul existent, de aproximativ 20, dintre care 16 sunt Himars-uri furnizate de SUA.

Trei – M270, pe roți cu senile – au venit de asemenea din Marea Britanie. Mai există încă trei promise, pe care consilierul le-a descris ca fiind foarte bune.

Podolyak a adăugat că Ucraina, ajutată de rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, speră să degradeze forța invadatorilor, prin „lipsa de provizii și lipsa de muniție”, care „îi va face pe ruși să lupte ca în primele luni de război”.

În prima fază a conflictului, o armată rusă dezorganizată nu a reușit să captureze Kievul, după ce forțele invadatoare s-au blocat într-o serie de ambuteiaje, pe drumurile care duc în oraș, ceea ce le-a făcut vulnerabile în fața infanteriei ucrainene și a armelor antitanc.

Consilierul prezidențial a sugerat că atacul asupra bazei aeriene, de săptămâna trecută, ar fi putut fi opera partizanilor, dar a respins în mod jucăuș orice sugestie că ar fi putut fi un accident, așa cum sugerase Moscova, imediat după atac.

Podolyak a declarat că rușii au o fizică diferită, dacă au crezut că exploziile au fost cauzate de țigări aruncate, care au provocat explozia depozitelor de munițîi, anticipând o repetare a unor astfel de atacuri, în spatele liniilor, în viitor.

„Sunt cu siguranță de acord cu ministerul rus al Apărării, care prevede mai multe incidente de acest gen, în următoarele două, trei luni. Cred că s-ar putea să vedem mai multe astfel de evenimente”, a declarat Podolyak.

El a semnalat de asemenea că Ucraina consideră Podul Crimeii, care leagă peninsula ocupată, de continentul rusesc, drept o țintă militară legitimă.

„Este o construcție ilegală și principala poartă de acces pentru aprovizionarea armatei ruse din Crimeea. Astfel de obiecte trebuie distruse”, a avertizat el.

Deși Ucraina a refuzat să își asume public responsabilitatea pentru atacul asupra bazei aeriene Saky, a făcut-o însă în privat.

Incidentul a survenit într-un moment în care o serie de obiective strategice rusești au fost lovite în spatele liniei de front.

Luni au existat speculații potrivit cărora Evgheni Prigojin, un om de afaceri rus care ar fi avut legături cu compania militară privată Wagner, ar fi putut fi rănit sau ucis, într-un atac cu rachete ucrainene, în Donbas.

Podolyak, care a fost negociator de pace în primele faze ale conflictului, a declarat că nu există nici o perspectivă că Rusia să negocieze serios, până când nu va suferi o înfrângere pe câmpul de luptă.

El a spus că unele țări europene au iluzia că Kremlinul ar putea căutasă poarte discuții cu bună credință. „Urechile rușilor se deschid doar atunci când există o bâtă militară uriașă, care lovește capul rusesc”, a spus el.

El a lăudat de asemenea rolul Marii Britanii în susținerea Ucrainei, până acum, care, în unele privințe, a depășit SUA, și a spus că se așteaptă ca sprijinul puternic să continue și după ce Boris Johnson se va retrage din funcția de prim-ministru.

„Ați devenit un gigant – este greu să vă întoarceți la a fi un pitic”, a adăugat el.

Share