IFJ condamnă atacurile forţelor de ordine asupra jurnaliştilor în România

Share

IDJ (International Federation of Journalists) s-a solidarizat cu adiliatul său din România, MediaSind, în condamnarea atacurilor fizice ale forţelor de ordine din România asupra jurnaliştilor.

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

Conform unui raport al Centrului Independent pentru Jurnalism din 10 august 2018, jandarmii au atacat fizic şi verbal un număr de jurnalişti români. Printre aceştia, Ioana Moldovan de la Documentaria, Robert Mihăilescu de la Hotnews şi corespondentul DW în România, Cristi Ştefănescu.

Echipamente media lovite şi distruse, telefoane confiscate

Echipamentul media a fost lovit şi deteriorat şi telefoanele mobile ale jurnaliştilor confiscate. Agresiunile au avut loc în zona rezervată pentru presă.

MediaSind a afirmat că “atitudinea publică a Jandarmeriei este inexplicabilă….instituţiile de stat au obligaţia, în conformitatea cu preveerile Constituţiei României şi convenţiile internaţionale semnate de România, să protejeze jurnaliştii care lucrează în situaţii de risc. Doar respectând acest deziderat este garantată libertatea de expresie.”

Conform MediaSind, au fost numeroase cazuri în care jurnaliştii au fost răniţi în timp ce-şi făceau meseria, scriind de la proteste şi despre acţiunile jandarmilor.

IFJ cere tragerea urgentă la răspundere a vinovaţilor

Secretarul general IFJ, Anthony Bellanger, a condamnat cu putere agresiunile poliţiştilor asupra jurnaliştilor. «Cerem urgent autorităţilor române să investigheze imediat aceste acţiuni ilegale şi să sancţioneze deopotrivă jandarmii şi pe aceia care au dat ordinele», a spus acesta.

Share