home SPORT Victor Piţurcă. Un loser la cârma Naţionalei. Grecia – România 1-3

Victor Piţurcă. Un loser la cârma Naţionalei. Grecia – România 1-3

Share

Victor Piţurcă a greşit de la selecţie pentru această dublă cu Grecia. Marius Niculae şi Răzvan Cociş de la Ujgorod nu aveau ce căuta în lotul pentru acest meci.

Nici Bogdan Stancu, care, în afară de golul superb pe care l-a înscris, nu a făcut nimic. Ba nu, a făcut: a încurcat lucrurile prin atac, zăpăcind pe toată lumea.

Cupla de mijlocaşi defensivi – ofensivi centrali Bourceanu – Cociş a fost destabilizată de la bun început de aiuritorul Cociş, care este ideea fixă a lui Piţurcă de prea multă vreme.

Aşa, Bourceanu s-a văzut obligat să forţeze, pentru a suplini greşelile şi, în general, prestaţia limfatică a lui Cociş şi la un moment dat a luat astfel cartonaş galben, anulându-şi şansele de a juca în meciul de la Bucureşti.

Practic, dispozitivul tehnico-tactic al Naţionalei României a fost destabilizat de funcţionarea slabă a acestui ax central, din cauza lui Răzvan Cociş, aflat într-o vizibilă scădere de formă. În mod evident, trebuia jucat cu Costin Lazăr, şi nu cu acest perdant perpetuu.

Victor Pițurcă spune că Lazăr este obosit. Bine, taticule, atunci de ce l-ai selecţionat? De ce nu ai jucat cu Bourceanu – Hoban, în loc să-l teleportezi acolo pe Cociş? De ce nu l-ai selecţionat pe Paul Anton de la Pandurii, în mare creştere de formă? Aştepţi să-l ia Steaua, ca să fie vândut mai bine? E o prostie! Ne gândim la alte lucruri…

Cu autostradă pe centrul terenului, necoordonarea Goian – Gardoş, care nu ştiu de câte ori au mai jucat împreună, a devenit evidentă. Aici iar e greşeala de selecţie a lui Piţurcă, pentru că a jucat în ultimii ani cu tot felul de jucători pe centrul apărării (ca Papp şi Găman).

Era evident că Gardoş este soluţia şi trebuie jucat, ca să câştige reflexe de joc şi cu Chiricheş, şi cu Goian. Credem că viitoarea cuplă de pe centrul apărării noastre este, fără discuţie, Chiricheş – Gardoş, dacă nu apare cine știe ce mare talent.

Pe extrema stângă, Cristi Tănase nu l-a sprijinit deloc pe Răzvan Raţ, iar pe dreapta la fel s-a întâmplat cu Torje, care nu a venit la “scărpinarea spatelui” lui Măţel.

Marica nu a fost sprijinit în atac de Bogdan Stancu, care a măcinat bramburea în gol pe teren, alergând enorm şi ineficient. Nici Torje, nici Cociș, nici Tănase nu au putut să facă legătura cu Marica, din cauza jocului defensiv și dezarticulat al Naţionalei.

Iar când a încercat să atace, am avut permanent senzaţie de pericol pe contraatacurile grecilor. Defapt, acesta este Piţurcă: nu e capabil să facă o echipă cu disponibilitate la efort şi cu acoperire tehnico-tactică pentru a face la fel de bine, concomitent, şi faza de apărare, şi cea de atac.

Marea eroare a lui Piţurcă a fost însă netitularizarea lui Alexandru Maxim, care, în viziunea noastră, trebuia să fie play-makerul echipei şi a fost introdus în bătaie de joc în minutul 84. Probabil pentru că dă prea multe călcâie. La fel ca Latovlevici, care-şi pune ochelarii când înscrie. Ceea ce evident că-l face pe acesta să fie neserios şi mai slab decât Raţ.

Tehnico-tactic, marea eroare a lui Piţurcă a fost la jocul practicat. Ne-am apărat nemăsurat, încercând să surprindem cu mingi în adâncime şi punându-ne singuri în poziţie de echipă cu şansa a doua.

Îmi doresc ca România să nu se califice la acest turneu final (pentru că acolo vom fi oricum ciuca bătăilor cu Piţurcă antrenor), pentru ca Victor Piţurcă să fie demis şi în loc să fie adus un antrenor bun, care să nu fie depăşit de fotbalul timpului său.

Avem jucători tehnici, inteligenți, extrem de valoroși, subestimați. Așa cum am mai spus, mafia din fruntea fotbalului nostru are tot interesul, în asemenea momente, să dea vina pe jucători, să afirme, prin vectorii de opinie din fotbal și din presa sportivă, că nu avem fotbalişti de valoare și nici bazin de selecție.

Mă uit acum la conferinţa de presă a lui Piţurcă: asta este calitatea umană a acestui om. La înfrângere, dă vina pe jucătorii săi: “Asta e valoarea jucătorilor noştri”, “Este foarte greu să ne calificăm” şi alte asemenea prostii – sunt singurele lucruri pe care e capabil acest loser să le spună.

Şi după ce vom scăpa de el ne vom mai chinui mulţi ani ca să ne revenim, după răul pe care l-a făcut, el şi gaşca lui de mafioţi costumaţi în oameni de fotbal.

Share