Joia neagra în UEFA. Tragem linia si numaram paduchii de fotbal

Share

Ceea ce s-a intamplat in aceasta seara cu echipele romanesti din Cupa UEFA trebuie inteles cu maxima claritate: in acest moment, exista o diferenta valorica foarte mare intre CFR Cluj, Steaua si celelalte echipe.

Despre toate echipele acestea cinci trebuie sa spunem ca au un lucru comun: labilitatea psihica.

Incapatanarea antrenorilor si conducatorilor de cluburi din Romania de a se crede chiar ei cei mai buni psihologi ai propriilor jucatori va mai face multe victime.

O echipa moderna de fotbal trebuie sa aiba psihologul sau, specializat in psihologie sportiva, care sa discute cu jucatorii.

Dinamo Bucuresti este o pilda, in acest sens, ca si Rapidul. Ambele echipe au inceput meciurile jucate in UEFA intr-un stil de mari favorite. Ambele au clacat in diferite momente ale jocului.

Rapid dupa golul primit, in urma caruia jocul bun, exuberant al echipei s-a evaporat, pur si simplu, de parca pe teren s-ar fi materializat, in locul primului 11, o echipa de Divizia C. Dinamo a jucat cat de cat bine in prima repriza, dominand steril si incercand sa-si impuna jocul tehnic tipic, cu pase repetate.

Dupa pauza, treptat, a aparut disperarea, usor de citit pe chipurile jucatorilor, care vedeau ca se lovesc de un zid si au agatate de tricouri niste naluci albastre, care nu-i lasau sa paseze, sa joace coerent. Urziceni a suferit de complexul echipei mici.

Dan Petrescu a jucat prea defensiv si temator, pana in ultima parte a celei de-a doua reprize, cand a introdus doi jucatori ofensivi si a incercat sa faca un ultim sfert de ora, in care furia si pofta de gol manifestata in multe meciuri din campionar sa dea rezultate. Din pacate, era prea tarziu.

Vaslui a reusit sa joace tot meciul cam la acelasi nivel de travaliu, in schimb, primind un gol, nu a mai reusit sa revina si sa inscrie decisiv, pentru calificare. Cazul aparte este cel al Timisoarei: nu se poate spune ca este o echipa cazuta psihic, pentru ca in campionat joaca turbo, in pofida framantarilor de la nivelul actionariatului si depunctarii.

Conducatorii cluburilor de fotbal din Romania mai trebuie sa priceapa un lucru: nu poti sa faci o echipa de fotbal de nivel international, daca nu ai o scoala de fotbal in propriul tau club, una care sa-i integreze pe noii veniti tineri si talentati si sa-i ajute sa creasca valoric.

Backgroundul cresterii valorice a fotbalului nostru trebuie dat de un numar mare de jucatori tineri, romani, de talent, care sa poata sa ii inlocuiasca rapid pe titulari. Pana atunci, tot ceea ce vom face, chiar si la CFR Cluj, chiar si la Steaua, va sta sub semnul efemerului.

O nota aparte pentru ceea ce se intampla la Rapid. Aici se poate vorbi, fara putinta de tagada, ca un patron, Fathi Taher (de data aceasta nu Copos este vinovat, decat in masura in care putem sa-l acuzam pentru vinderea clubului), atomizeaza o echipa care ar fi putut sa insemne ceva.

Din ambitie, l-a scos din afara lotului pe Dani Coman. A crezut el ca stie cine e antrenor bun, l-a adus pe acest mascarici intergalactic. A gresit. A asmutit jucatorii unii impotriva altora, pe chestiunea valorii contractelor.

Este normal ca intre jucatori sa existe diferente de contract, dar este treaba managerului, adica a lui Zota si a celui care il pune in functie, sa faca in asa fel incat jucatorii sa inteleaga de ce unul are 100.000 si altul 600.000 de euro.

Asta este si mergem mai departe cu ceea ce avem in acest moment.

Share