FOTBAL – NATIONALA: Lotul lui Piturca. Plusuri si minusuri

Share

Portari: Bogdan Lobont (Dinamo), Costel Pantilimon (FC Timisoara)
Fundasi: Cristian Sapunaru, George Ogararu, Dorin Goian, Gabriel Tamas, Valerica Gaman, George Galamaz, Razvan Rat, Mihaita Nesu
Mijlocasi: Cristian Chivu, Dorel Stoica, Razvan Cocis, Florentin Petre, Gabriel Muresan, Marian Aliuta, Iulian Tames
Atacanti: Adrian Mutu, Ciprian Marica, Florin Costea, Bogdan Stancu, Gigel Bucur

Conform Gazetei Sporturilor, acesta este lotul lui Victor Piturca pentru meciul cu Franta. Ni se pare un lot de dezastru, in care sunt amestecate nume pe care cunoscatorii de fotbal din Romania le cereau de mult timp in Nationala.

Credem ca al doilea portar langa Lobont ar fi trebuit sa fie Edy Stancioiu, nu Pantilimon. Ne bucuram ca in sfarsit este selectionat George Ogararu, dar credem ca va fi rezerva lui Cristi Sapunaru, in meciul cu Franta. Nu stim daca este bine sau rau asa, dar pana acum Ogararu trebuia clar sa joace trei sau patru meciuri in Nationala numai anul acesta, chiar daca a fost rezerva la Ajax.

Nu intelegem ce cauta in lot acum, netam-nesam, Valerica Gaman, un pusti talentat de 19 ani de la Universitatea Craiova, care poate sa joace excelent 90 de minute si sa-l scape o singura data pe Kareem Benzema.

George Galamaz, dupa cum joaca de un an la Unirea Urziceni, trebuia sa fie selectionat de mai mult timp, pentru ca acum nu exista relatii de joc intre el si ceilalti si, daca va ajunge titular, s-ar putea sa fie probleme. Dorel Stoica si Gabriel Muresan sunt exact in aceeasi situatie.

Cosmin Contra de vorba cu virusul sau

Dar ce se intampla cu Cosmin Contra? A contactat un virus! 4 octombrie 2008 (adica ieri) – declaratie Piturca pentru Sport.ro: “Am vorbit cu Contra si mi-a spus ca a contactat un virus“. Exprimarea lui Piti este cretina. Imi imaginez urmatorul dialog intre Contra si virus (urmeaza o scurta sceneta):

Contra: Alo! Sunteti virusul?
Virusul: Da. La telefon!
Contra: De ce a trebuit sa va contactez?
Virusul: Ca sa va spun ca m-ati contactat si ca nu puteti juca in meciul cu Franta / La Constanta.

Trecand peste exprimarea lui Piturca, nu intelegem deloc ce virus a contractat Contra. Sigur, daca il chema Conta putea sa contacteze virusul, dar asa Piturca trebuia sa spuna ca Gurita a contractat virusul, ca-l cheama Contra.

Dezastru la mijlocul terenului

La mijloc incepe dezastrul: ce cauta Marian Aliuta si, mai ales, Iulian Tames de la FC Arges? Ce fel joaca in acest moment Florentin Petre, titular la echipa galactica Terek Grozni? De ce, daca tot iei un jucator care nu a spus multe la Steaua in sezonul acesta, ca Bogdan Stancu, nu l-ai luat, nene Piturca, pe Janos Sekely de la Steaua, ca tot nu ai o extrema dreapta?

De ce Marian Aliuta si nu Eugen Trica, acela care i-a speriat si pe cei de la AS Roma, dar si pe Chelsea, cat a jucat? De ce nu Florin Lovin, care cred eu ca ar fi fost preferabil lui Dorel Stoica, fiind forjat prin Champions League, unde a dat un randament senzational?

Ce cauta Ciprian Marica in lot, daca antrenorul sau de la VFBL Stuttgart nu l-a selectionat pentru aceasta etapa din Bundesliga, fiindca este obosit, asa cum i-a spus chiar lui Piturca chiar jucatorul? A fost selectionat ca un serviciu contra serviciului cu Mercedesul cumparat pe numele sau?

Ce face la Nationala Bogdan Stancu, care nu mi s-a parut ca exceleaza pana acum la Steaua, chiar daca este un jucator promitator? De ce Stancu si nu Florin Bratu? Mai ales si mai ales ce trebuie sa faca Bratu ca sa fie selectionat de Piturca? trebuia sa rezolve singur meciul cu NEC Nijmegen? Trebuia sa inscrie pana acum 20 de goluri in campionat si, daca ar fi reusit aceasta, oare era el selectionat?

Gigel Bucur? Este un jucator foarte bun, extrem de tehnic si inventiv, dar, la cat de scund este, are nevoie de “bodyguarzi” in jur, ca sa-i faca culoare. Aici apare alta idiosincrazie a lui Piturca: fixul de a chema la lot jucatori mici, scunzi, lipsiti de forta fizica, precum Florentin Petre, Codrea sau acest Gigel Bucur.

Penibil este ceea ce povesteste Horia Ivanovici ca a patit Daniel Niculae. Victor Piturca i-a trimis telegrama de convocare, acesta s-a urcat azi in avion, a venit in Romania, iar in seara aceasta Piturca s-a razgandit si nu l-a mai convocat, asa ca omul a venit degeaba!

Daca chemi jucatori tineri la lot, nu o faci ca sa le dai in cap criticilor cu un “vezi, eu am chemat tineri la lot, nu cum se spune, ca sunt conservator”, ci faci o chestie coerenta si continua, de perspectiva, nu azi aduci un jucator tanar, maine altul, de-i zapacesti pe toti si nu mai intelege nimeni nimic din ceea ce vrei sa faci din aceasta echipa.

(Intre paranteze: Daca prinde Piturca o furtuna din aceasta sambata viitoare, cum este acum in Capitala, sigur castiga prin 11 metri in minutul 90. Totul este sa inscrie saracul Adrian Mutu)

Share