home MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Fetele furiei si spaimei: Tanase si Dinescu

Fetele furiei si spaimei: Tanase si Dinescu

Share

Pentru ca Stelian Tanase a fost numit director general la Realitatea TV, am readus in fata acest text, pe care l-am postat la inceputul lunii septembrie.

Postarea ilustreaza si respectul deosebit si reverenta mea catre ceea ce a fost acest reper de moralitate si profesionalism in presa romaneasca, precum si in societatea noastra civila.

Deopotriva, puteti reciti aici argumentele dezamagirii mele, privitoare la ceea ce a ajuns acum Stelian Tanase.

Au fost odinioara “Fetele Realitatii”.

I-am revazut, pana acum cateva minute, pe Stelian Tanase si Mircea Dinescu, la emisiunea care le poarta amandurora numele de familie. Daca eram purcel, spuneam asa: “I-am revazut, pana acum cateva minute, pe Stelian Dinescu si Mircea Tanase[…]”.

citeste si: Cele 33 de pagini ale rechizitoriului SOV-Popa (Turcescu)

Dar nu, dincolo de faptul ca intre timp cei doi si-au revenit, s-au redresat, in ceea ce priveste comportamentul lor public, imediat in primele ore de dupa retinerea lui Sorin Ovidiu Vantu fetele acestor doi oameni erau extrem de expresive, insa exprimau lucruri diferite.

Le-am pozat pentru vizitatorii acestui site.

Pe Mircea Dinescu nu l-am vazut niciodata atat de furios si, in acelasi timp, incoerent. Nu reusea sa vorbeasca fluent, asa cum il stim. Isi pierduse complet proverbialul simt al umorului, pentru care este recunoscut.

Il inteleg. A luat conacul de la Cetate, a investit in el (cu ajutorul lui Vantu? cu cel al lui Patriciu? nu stim, pentru ca are relatii de afaceri si de prietenie cu amandoi), iar apoi a introdus chestia in circuitul turistic. Cine vine acolo plateste din buzunarul sau.

Furia omului este de inteles. Cine o sa-i mai asigure, in vremuri de criza, spatele financiar? Ca unul dintre sponsorii sai, SOV, e la ananghie si a mai ramas al doilea, pretenarul Dinu, care tot investeste, investeste si, cel putin investitiile sale in presa, de cand l-a adus pe perdantul Imre, sunt gauri negre de bani.

Defapt, Dinu a mai investit odata, in Ziua, acum multi ani, pe filiera Sorin Rosca Stanescu si a fost atat de inteligent, ca pana la urma a si bagat o suma uriasa de bani acolo, in alta gaura neagra de bani si a si pierdut finalmente controlul.

Asa ca n-as miza, in perspectiva de timp medie, pe sponsorul Patriciu, sa fiu in locul lui Dinescu.

Pe Stelian Tanase nu l-am vazut niciodata atat de speriat. Uitati-va la ochii acestui om, care, in opinia mea, inca nu si-a pierdut urma de onestitate ce il caracterizeaza. Efectiv, ieri arata ca un caine batut, asta se citea in ochii sai.

Stelian Tanase a declarat in repetate randuri ca este scarbit de ce se intampla in Romania si ca vrea sa mai stea cativa ani, sa adune bani la ciorap si sa se mute la Paris, unde sa se izoleze intr-un turn de fildes, sa-si scrie cartile.

Il inteleg. Problema este ca, pentru a-si atinge acest scop, a facut niste compromisuri abjecte. Dincolo de faptul ca el este recunoscut de multi ani ca un tip anti-Basescu, a depasit orice inchipuire, transformandu-si emisiunile, “Tanase si Dinescu” si “3×3”, in niste tribune a tot ceea ce a urat in restul vietii sale publicistice.

Imi amintesc de Stelian Tanase de la o intalnire a AZR-ului, din 1990. Tot respectul. Imi amintesc de Stelian Tanase de la “Acum”. Tot respectul. Imi amintesc de Stelian Tanase de la GDS sau de la Alianta Civica, ori poate de cel de la PAC, apoi de cel de la PNL.

Imi aduc aminte de barometrul Stelian Tanase, despre care stiam ca, atunci cand intra in conflict cu managementul unei televiziuni unde realizeaza una dintre superbele sale emisiuni, atunci e clar ca la acea televiziune ceva e putred.

Vorbesc despre Stelian Tanase – reperul moral. Intelectualul inteligent, independent, mereu critic la adresa Puterii politice, atunci cand greseste, spaima prostiei si oroarea stupiditatii agramate a cercopitecului de Romania.

Ma refer la mentorul si directorul excelentei reviste “Sfera Politicii”. Imi doresc si acum sa am colectia completa a acestei publicatii de elita. A fost, intr-un fel, mentorul meu. Acest om m-a invatat cum sa scriu o analiza politica, ce si cat sa spun, dar mai ales cum. Ce fel sa ma distantez de propriul meu text si o multime de alte lucruri.

Nu ma refer la Stelica Tanase, baiatul de mingi al lui SOV, omul care ii ridica acum, in direct, lui Dinescu, toate mingile la fileu, pentru ca acesta sa palavrageasca incoherent despre fructul dicotiledonat Basescu, fie ca are, fie ca nu are de ce sa o faca.

Imi pare rau, maestre, dar eu cred ca ar trebui sa va retrageti in turnul dumneavoastra de fildes putin mai repede. Sa nu distrugeti ceea ce ati fost si inca mai puteti sa fiti.

Share