Revista presei. Fara “Miercurea Ciuc” in limba romana

Share

Adevarul: Denumirea în limba română a localităţii Miercurea Ciuc a fost acoperită cu scriere runică secuiască. “Denumirea în limba română a localităţii Miercurea Ciuc de pe panourile de intrare şi de ieşire în/din oraş a fost acoperită, în noaptea de marţi spre miercuri, cu autocolante reflectorizante inscripţionate în scrierea runică secuiască”

FOTO: Adevarul

Romania libera: Eşec. Cercul de prieteni Jobbik, care promovează autonomia Ţinutului Secuiesc, are mai mulţi fondatori decât adepţi. Extremiştii pierd busola prin Ţinutul Secuiesc. “Liderii maghiarilor din Transilvania dezavuează, la unison, prezenţa formaţiunii extremiste ungare Jobbik la Târgu Mureş. László Tökés este şi el criticat dur pentru noile pretenţii privind extinderea autonomiei.”

Curentul: Vrabie şi Alistar vor să controleze aripa civică din CNI şi CSM. “Doi executanţi fideli ai ordinelor coaliţiei Grivco, anchetaţi deja pentru diverse fapte penale, vor să preia toate atribuţiile societăţii civile pe linie de justiţie şi integritate în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Este vorba despre celebrii „siamezi“ Codru Vrabie şi Victor Alistar, şefuleţi ai organizaţiei anti-româneşti Transparency International Romania.”

Ziarul financiar: Vânzarea companiilor de stat pe Bursă poate înlocui un nou acord cu FMI. “Experienţa listării companiei braziliene Petrobras arată că fluxurile valutare pot fi atrase prin cotări la bursă.”

Evenimentul zilei: După zece ani, statul revine la Rompetrol. “La zece ani de la privatizarea Petromidiei, statul, prin Ministerul Finanţelor, va redeveni acţionar în companie, în contul unor datorii în valoare de 570 milioane euro, din care nu şi-a recuperat nici a zecea parte până acum.”

Curierul national: Firmele-fantomă au omorât industria zahărului. “Industria locală, distrusă de firme care vând kilogramul de zahăr cu zeci de bani mai ieftin. Gheorghe Bejan, Patronatul Zahărului: Acestea îl importă, îl vând şi dispar înainte să plătească TVA. Mihai Dimitriu, Asociaţia Producătorilor de Sfeclă: Fără subvenţii şi cu un TVA foarte mare nu mai este rentabil să produci”

Bursa: Preţul acţiunii BVB creşte pe măsură ce piaţa BVB cade! “Dacă n-am avea încredere în brokeri, atunci am crede că ori piaţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în întregul ei, este manipulată, ori că este manipulată piaţa acţiunilor BVB; dar noi avem încredere în brokeri, aşa că ne limităm să constatăm că evoluţiile din ultimul trimestru ale BVB sunt inexplicabile.”

Financiarul: Cine vrea sa salveze CET-urile: firme-fantoma, printi, spioni GRU si seful Hidroelectrica. “Printul Dimitrie Sturdza l-a impins pe un fost director economic al Primariei din Suceava, certat cu DNA, sa oferteze CET Iasi. Fostul colonel GRU, Boris Golovin, se chinuieste sa puna mana pe centrala din Giurgiu. La Brasov, o firma ivita de curand, dar controlata de seful Hidroelectrica, Mihai David, ofera solutii miraculoase pentru CET-ul local.”

Gandul: Fiscul îi pune pe miliardarii români să depună “declaratii de bogatie”. Ce păţesc cei care au firme pe pierdere, dar le creşte averea. “Începând cu 2011, nu numai politicienii vor fi obligaţi să depună, o dată pe an, declaraţie de avere. Fiscul se pregăteşte să le impună românilor bogaţi a căror avere creşte cu cel puţin 50 de mii de euro într-un an să depună o declaraţie de patrimoniu, a declarat pentru gândul directorul Direcţiei de Control din ANAF, Marian Morcoaşă.”

Share