Federer: E timpul să numim jucătorii ce aranjează meciuri

Share

Roger Federer a auzit destule speculații despre meciuri aranjate în tenisul de câmp de performanţă. Dacă jucătorii sunt suspectați de fapte de corupție, el vrea nume.

Federer a răspuns la investigaţiile BBC și BuzzFeed News, publicate luni, conform cărora autoritățile din tenis ar fi eliminat dovezi de meciuri aranjate.

Cazurile suspecte trecute cu vederea ar implica jucători clasaţi în top 50, inclusiv în turnee de Grand Slam, câştigători la simplu şi la dublu.

Informaţiile date de presă arată că nici unul dintre jucătorii care au participat la meciuri aranjate nu au primit sancțiuni şi mai mult de jumătate dintre ei joacă în acest an la Australian Open. Nu se cunosc nume.

Aş dori să aud nume“, a declarat Federer după ce l-a învins pe georgianul Nikolai Basilaşvili cu 6-2, 6-1, 6-2. “Cel puțin lucruri concrete, astfel ca să poți dezbate cu privire la aceasta. A fost un jucător? A fost echipa sa de sprijin? Cine a fost? A fost înainte de meci? A fost un jucător de dublu, un jucător de simplu? Care turneu?

Este foarte grav și este foarte important să se mențină integritatea sportului nostru“, a adăugat Federer. “Deci, cât de sus ajunge această poveste? Cu cât va ajunge mai sus, cu atât mai surprins aș fi.

Preşedintele ATP Chris Kermode a respins într-o conferință de presă afirmația potrivit căreia aranjarea meciurilor a rămas necontrolată, spunând cî Unitatea de Integritate în Tenis este “în mod constant vigilentă și atentă” când vine vorba despre combaterea corupției.

Unitatea de Integritate în Tenis şi autorităţile din Tenis resping absolut orice sugestie că dovezile de meciuri aranjate au fost înlăturate din orice motiv sau nu sunt complet investigate“, a spus el.

Acuzațiile BBC și BuzzFeed s-au bazat pe documente care s-ar fi “scurs din interiorul sportului“, care fac dovada existenţei unor meciuri suspectate că ar fi fost aranjate de organizaţii mafiote din Rusia și Italia.

Probele ar fi fost descoperite în timpul unei anchete ATP de la un meci din anul 2007, de la Sopot, din Polonia, care implică un suspect de ridicat nivel al pariurilor.

Potrivit informaţiilor, ancheta ATP s-a lărgit, pentru a despista o rețea de jucători suspectaţi de meci aranjate, dar oficialii nu au urmărit cazurile concrete.

De atunci, arată BBC şi BuzzFeed, ATP a fost avertizată în mod repetat de casele de pariuri, Poliție și alţi anchetatori despre mulţi dintre aceiaşi jucători suspectaţi, dar nu ar fi luat nici o măsură contra acestora.

Kermode a spus că Unitatea de Integritate a fost formată în anul 2008, ca inițiativă comună a Federației Internaționale de Tenis, ATP, WTA și Boardului Turneelor de Grand Slam, pentru a combate corupţia, în urma anchetei de la Sopot.

El a afirmat că unitatea (TIU) investighează fiecare raport pe care îl primește și ia măsuri numai atunci când are suficiente dovezi pentru a face acest lucru.

Instituţia a sancționat până acum 18 persoane pentru meciuri aranjate, inclusiv cinci jucători și un funcționar, care au primit interdicții de a activa în tenis pe viaţă.

Poți avea o mulțime de informații, o mulțime de poveşti anecdotice, dar este vorba despre obţinerea dovezilor pe care leputem folosi“, a spus Kermode.

Șef TIU, Nigel Willerton, a refuzat să spună dacă jucătorii de la Australian Open au fost monitorizaţi pentru meciuri suspectate de aranjamente.

Mulți dintre cei pedepsiți au fost jucători clasaţi pe poziţii inferioare, de la turnee de categoria Challenger. Doi dintre jucătorii mai importanţi, foşti în Top 50, Daniele Bracciali și Potito Starace, au avut inițial interzis pe viață în tenis, apoi suspendările au fost ridicate de Federația Italiană de Tenis anul trecut.

Liderul topului mondial ATP, Novak Djokovic, a declarat că se îndoieşte că problema meciurilor aranjate este extinsă  la nivelele superioare ale sportului, și a atras atenţia asupra sistemelor de monitorizare îmbunătățite folosite.

Djokovic a confirmat că membrii echipei sale au fost abordaţi trucarea unui meci în Rusia, în anul 2007.

Nu am fost abordat direct. Am fost abordat prin oameni care lucrau cu mine la acel moment“, a spus el. “Desigur, am respins imediat Nici măcar nu s-a ajuns la mine . Tipul care a încercat să o facă nici măcar nu a ajuns la mine direct.

Alte întrebări au fost ridicate luni cu privire la posibilitatea de a trimite un mesaj derutant, permițând Casei de pariuri William Hill să devină unul dintre sponsorii Australian Open în acest an și făcându-şi astfel publicitate pe terenuri.

Sincer, este o chestiune la limită, aş spune“, crede Djokovic. “Dacă vrei ca marile companii de pariuri să fie implicate în turnee importante în sportul nostru sau nu, este greu de spus ce e bine şi ce e în neregulă.”

Share