home CULTURA, GAFE JURNALISTICE, MASS MEDIA EvZ a dat cu bota-n Ernesto Sábato

EvZ a dat cu bota-n Ernesto Sábato

Share

~postare inspirata de Andi Laslau

Ca a plecat dintre noi marele scriitor argentinian Ernesto Sábato este intr-adevar o mare tragedie. In acelasi timp, daca e sa ne bucuram, atunci sa ne bucuram ca am fost privilegiati si acest geniu al omenirii a fost contemporan cu noi cateva decenii in plus decat orice om obisnuit, traind foarte mult: in iulie acest an, in ziua de sabat, Don Ernesto Sábato ar fi implinit un secol de viata.

foto: deviantART

Despre marele romancier si omul universal Sábato – pe care il consider ca fiind unul dintre maestrii mei, cu preocupari in lumea revolutionarilor, apoi in fizica nucleara, in sociologie, literatura, arte plastice si viata politica, se poate scrie enorm. Nu mi-am propus sa fac acest lucru, ci sa amendez o uriasa gafa a colegilor de la Evenimentul zilei.

Trecandu-i in revista romanele scrise, autorul (anonim) al articolului din ziarul la a carui fondare am participat pare probabil nemultumit si jenat ca Sábato ar fi scris poate, dupa parerea sa, prea putine romane (Tunelul / 1948El túnel, Despre Eroi si morminte / 1961Sobre héroes y tumbas si Abaddon, Exterminatorul / 1974Abaddón el exterminador) si ii mai adauga inca unul. Asa, de moțoțoi.

Dar, procedand astfel, savarseste o gafa uriasa. O gafa de proportii cosmice. Una cat distanta de la Pamant la Soare si inapoi si inca odata pana la sistemul cu doi sori, numit Sirius, si retur.

HotNews: Argentina – Fotbalul si politica saluta memoria lui Ernesto Sabato, ultimul gigant al secolului XX

A afirma despre romancierul argentinian Ernesto Sábato ca ar fi scris un roman, numit “Raportul despre orbi”, este o gafa cam la fel de mare cu a afirma despre Feodor Mihailovici Dostoievski ca ar fi scris nu-stiu-cate romane, plus romanul “La Tihon”. Ati auzit de acest roman? Nu?

Ei bine, asa cum “Raportul despre orbi” este un soi de capitol neintegrat, pus la finalul romanului sau – capodopera “Despre eroi si morminte”, spovedania contelui Stavroghin sta capitol separat si marturie de demonism scriitoricesc in finalul capodoperei lui F.M. Dostoievski, “Demonii”. Capitolul acesta aparte se numeste “La Tihon”. Ca si “Raportul despre orbi”, “La Tihon” este o pagina singulara, de o extrema valoare, din literatura universala.

Marturisesc ca sunt oripilat de lipsa de cultura a celor de la Evenimentul zilei. Cunosc acolo cativa oameni de o reala deschidere intelectuala, ca Silviu Sergiu, Horia Ghibutiu sau Mircea Marian, care mai mult ca sigur stiu si cine este Sábato, ca si ceea ce a scris acest mare scriitor. Probabil ca vorbim despre cel mai mare scriitor centro-sud-american, din curentul romanistic al realismului fantastic.

Ernesto Sábato este considerat aproape in unanimitate de catre critica literara ca fiind forta motrice, mintea initiatoare si creatoare a realismului fantastic sud-american, chiar daca Asturias, Garcia-Marquez, Casares si multi altii au scris carti uriase in aceeasi vena.

Asemenea greseli monumentale, impardonabile nu se fac.

Share