home CORUPTIE, POLITICA Dan Voiculescu şi Armaghedonul serviciilor secrete

Dan Voiculescu şi Armaghedonul serviciilor secrete

Share

Pe 3 octombrie 2003, site-ul Anchete.ro a publicat Armaghedonul Dan Voiculescu. Asta după ce o zi mai devreme redacţiile ziarelor şi posturilor de televiziune au primit pe e-mail un document redactat cel mai probabil de către unul dintre serviciile secrete.

Tuşa, scriitura tipică acestor oficine (“NOTA – privind pe DAN VOICULESCU”, apoi “Tata a doua fete, Camelia Rodica nascuta la 11-09-1974 si Corina Mirela nascuta la 13-10-1976.”, etc.), vizibilă şi în notele informative rescrise în anii trecuţi de Academia Caţavencu, de exemplu, este evidentă.

Agramatism

Ca şi agramatismul autorilor, care nu au învăţat că un text trebuie să mai conţină şi un anumit ingredient, numit virgulă. Dar aceasta este chiar cea mai mică dintre probleme.

Ca să nu mai vorbim că documentele acestea nu fac decât să reproducă informaţiile apărute în Armaghedonul Media, al cărui autor, aşa cum am mai explicat, s-a inspirat din cartea scrisă de jurnalistul Dan Badea, Averea presedintelui. Cu alte cuvinte, o pastisa dupa alta pastisa.

De altfel, presa nota cu maliţiozitate: “Şi serviciile secrete au început campania electorală”, apoi concluziona: “Chiar dacă informaţiile din acest document sunt reale, e clar că este o încercare de discreditare a principalilor adversari politici ai PSD. Aşteptăm cu interes reacţia altor servicii, la fel de secrete, care să ne explice cum s-a format averea familiei Năstase & comp.”. ===

NOTA
privind firma CRESCENT COMMERCIAL & MARITIME LTD

Firma a fost creata de Directia Securitatii Statului (DSS) la ordin pentru desfasurarea de aport valutar special (AVS). Firma CRESCENT COMMERCIAL & MARITIME LTD a fost infiintata in noiembrie 1980 in orasul Pireu (Grecia). La infiintare, ca proprietar figura NADIA FOUAD SANBAR, cu cetatenie greaca.

Pe tot parcursul functionarii firmei proprietara a fost reprezentata prin procura de sotul ei MICHAEL FOUAD SANBAR, cetatean grec de origine libaneza, banuit a fi agent al Organizatiei Pentru Eliberarea Palestinei (OEP) condusa de Yaser Arafat.

Armaghedonul Oligarhilor 72. Dan Voiculescu

Dan Voiculescu şi fenomenul Fouad Sanbar

Pe 8 ianuarie 1982, MICHAEL FOUAD SANBAR depune la Oficiul ARGUS din Bucuresti o cerere pentru deschiderea unei reprezentante CRESCENT in Romania.

Totodata solicita ca aceasta reprezentanta sa fie condusa de DAN VOICULESCU in perioada respectiva sef al serviciului Operatiuni de aport valutar special (AVS) din Intreprinderea de Comert Exterior VITROCIM.

Armaghedonul Oligarhilor 73. Dan Voiculescu, eternul slujbaş al fascinantei Securităţi

Dupa numai trei zile, pe 11 ianuarie 1982, Oficiul ARGUS emite autorizatia provizorie de functionare a reprezentantei CRESCENT in Bucuresti, iar la 1.03.1982 se deschide la Bucuresti reprezentanta in Romania a CRESCENT COMMERCIAL & MARITIME LTD avindu-l ca Director General pe DAN VOICULESCU.

Armaghedonul Oligarhilor 74. Biografia lui Dan Voiculescu

Crescent, operaţiuni de export de sute de milioane de dolari

Imediat dupa deschiderea reprezentantei din Bucuresti firma CRESCENT a inceput sa deruleze operatiuni de export realizind pina la sfirsitul anului 1982 o cifra de afaceri de circa 100 milioane dolari.

Intre 1980 si 1982 firma greceasca CRESCENT COMMERCIAL & MARITIME LTD nu a avut nici un fel de activitate. Intre 1982 si 1989 toate operatiunile firmei CRESCENT s-au rezumat exclusiv la cele derulate prin reprezentanta acestei firme in Romania.

In Romania, CRESCENT isi derula afacerile prin bancile: SOCIETE GENERALE, MISR ROUMANIAN BANK, MANUFACTURER’S HANOVER TRUST. FRANKFURT BUKAREST BANK. dar si prin BANCA ROMANA DE COMERT EXTERIOR, CONT NR. 47.11.285.350-2.

Sub urmărirea serviciilor secrete greceşti. Apariţia lui John Edgington

In 1984 serviciile secrete grecesti il pun sub urmarire pe FOUAD M. SANBAR avind informatii privind legaturile acestuia cu OEP. Conducerea DSS este informata de acest fapt si decide sa-l inlocuiasca pe FOUAD M. SANBAR din calitatea de proprietar al CRESCENT.

Existind operatiuni comerciale in derulare si fiind presata de timp, conducerea DSS ordona infiintarea rapida a unei noi firme CRESCENT, in Cipru, al carei proprietar figureaza JOHN EDGINGTON, cetatean britanic cu domiciliul in Austria.

Inevitabilul Dan Voiculescu

Pentru siguranta este numit Director General al firmei nou infiintate in Cipru tot DAN VOICULESCU In momentul infiintarii noii firme CRESCENT. Proprietarului fictiv JOHN EDGINGTON i se cere se semneze in alb un formular de transfer al actiunilor firmei care este pastrat de reprezentantul CRESCENT in Romania, DAN VOICULESCU.

In acest fel, DSS se asigura ca il poate inlocui in orice moment pe JOHN EDGINGTON din calitatea de proprietar al CRESCENT Cipru prin simpla completare a formularului semnat in alb si prin inregistrarea acestuia la autoritatile cipriote. Din acest moment relatiile CRESCENT cu FOUAD M. SANBAR inceteaza (pina in decembrie 1989).

Activitate comercială în creştere

DAN VOICULESCU notifica autoritatilor comerciale ale RSR ca reprezentanta din Romania va reprezenta interesele noii firme CRESCENT cu sediul in Cipru, Nicosia, 3 Themistocles Dervis Street.

Activitatea CRESCENT Romania se intensifica, aceasta realizind pina in 1989 cifre de afaceri intre 150 si 200 milioane de dolari pe an. CRESCENT deschide mai multe filiale in Malta, Egipt, Marea Britanie, Austria si SUA.

Cum să faci bani când în ţară e revoluţie

Imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, pe fondul haosului creat si al vidului de putere ce a urmat. Dar si al desfiintarii DSS. DAN VOICULESCU, aflat in posesia formularului de transfer al actiunilor CRESCENT Cipru semnat in alb de proprietarul oficial al companiei, JOHN EDGINGTON, il contacteaza pe MICHAEL FOUAD SANBAR, fostul sau partener. Îi propune sa preia din nou firma CRESCENT in schimbul unui comision consistent.

Acesta accepta si cei doi fac urmatoarea operatiune: MICHAEL FOUAD SANBAR preia inapoi firma CRESCENT de la JOHN EDGINGTON. Dar semneaza un testament prin care il numeste pe DAN VOICULESCU protector testamentar si ii lasa acestuia mostenire firma CRESCENT.

FOUAD M. SANBAR a decedat in anul 1995

Astfel, DAN VOICULESCU preia firma CRESCENT in mod oficial, putind dispune de activele firmei si de banii aflati in conturile tuturor filialelor CRESCENT.

In ultima saptamina din decembrie 1989 si in ianuarie 1990, DAN VOICULESCU inchide toate filialele firmei CRESCENT, transferind sumele din conturile respective. Tot atunci vinde o serie de active ale CRESCENT printre care vapoare (din cele 7 pe care firma le avea in proprietate), cladirea in care isi avea sediul filiala CRESCENT din Austria, precum si altele de mai mica importanta.

Inginerie financiară cu tablă, ţevi şi oţel beton

In momentul Revolutiei din decembrie 1989, CRESCENT avea in derulare o serie de operatiuni de export de tabla, tevi si otel beton cu plata la 120 de zile de la livrare. Marfa exportata de CRESCENT era livrata de ICE METALEXPORTIMPORT si de ICE DUNAREA acestea fiind intreprinderile care urmau sa incaseze contravaloarea exporturilor.

La expirarea termenelor de plata (Februarie – Aprilie 1990) CRESCENT nu a virat nici o suma de bani in conturile celor 2 intreprinderi romanesti cu care avea contracte de export. Astfel, nu exista facturi, note de realizari, declaratii vamale de export sau alte documente care sa probeze plata incarcaturilor urmatoarelor nave plecate din portul Constanta in intervalul Octombrie – Decembrie 1989:

Lista navelor…

1 Nava RASELTINA, care a parasit portul Constanta la 5 octombrie 1989, cu 3.000 tone tabla avind destinatia SUA (contract CRESCENT);

2 Nava ILFOV, care a parasit portul Constanta la data de 6 octombrie 1989, cu 1.670 tone tevi cu destinatia SUA (contract CRESCENT);

3 Nava MUNZUR, care a parasit portul Constanta la data de 9 octombrie 1989, cu 4.066 tone de otel beton, avind destinatia Turcia (contract CRESCENT);

4 Nava DIMIS, care a parasit portul Constanta la data de 11 octombrie 1989, cu 8.523 tone tabla, cu destinatia SUA (contract CRESCENT);

… sau cum să faci bani grei

5 Nava MUNZUR, care a parasit portul Constanta la data de 30 octombrie 1989, cu 3.940 tone otel beton, cu destinatia Turcia (contract CRESCENT);

6 Nava CALAFAT, care a parasit portul Constanta la data de 3 noiembrie 1989, cu 7.934 tone otel beton, cu destinatia Egipt (contract CRESCENT);

7 Nava TELEGA, care a parasit portul Constanta la data de 22 noiembrie 1989, cu 2.000 tone tevi, destinatia Canada (contract CRESCENT);

8 Nava FAGARAS, care a parasit portul Constanta la data de 11 decembrie 1989, cu 8.000 tone otel beton, destinatia SUA (contract CRESCENT).

Rolul Crescent în Repubica Socialistă România

Inainte de Revolutia din 22 decembrie 1989 firma CRESCENT realiza o parte insemnata din volumul exporturilor de ciment al RSR. Astfel, in 1988, CRESCENT a realizat 40% din totalul exporturilor de ciment ale Romaniei, adica 1.324.740 tone, iar in 1989, 26% din totalul exporturilor de ciment ale RSR, adica 493.227 tone. Tot acest volum de afaceri a fost realizat de CRESCENT prin intermediul ICE DUNAREA.

In urma evaluarii exporturilor de ciment corespunzatoare anului 1989 (serviciul 6), nu au fost identificate cazuri in care valoarea marfurilor livrate sa nu fi fost incasata de la partenerul extern.

Debitele au fost stinse in toate cazurile prin achitarea anticipata a contravalorii produselor livrate, prin acreditiv (L/C), transfer bancar sau prin compensare. Exista dovezi in acest sens: dosarele de facturi externe (pentru uz intern), dosarele financiare (dispozitiile de plata), extrasele de cont si notele contabile aferente.

Exporturile de ciment. Deturnări de fonduri

In cazul exporturilor de ciment intre ICE DUNAREA si CRESCENT se realiza un alt tip de actiune. Intregul volum de afaceri era realizat fara dublarea actelor comerciale propriu-zise cu operatiuni AVS (aport valutar special), fapt ce contravine flagrant practicii ICE DUNAREA si naste intrebari referitoare la avantajele reale ale partii romane.

Aceasta stare de fapt a permis realizarea unor importante deturnari de fonduri in lipsa unor contabilizari a acestora ca AVS conform regulilor epocii. Beneficiarul acestor actiuni era firma care derula exportul, adica CRESCENT.

Dan Voiculescu, în mijlocul operaţiunilor de sute de milioane

Astfel, s-au identificat cazuri in care notele de protocol intocmite dupa incheierea unor negocieri comerciale intre CRESCENT Cipru si ICE DUNAREA (Romania) il mentioneaza pe DAN VOICULESCU drept membru al delegatiei romane (NC 5907 din 3-12-1987) sau chiar membru al delegatiei ICE DUNAREA (NC 1165 din 22-4-1989).

In urma acestor operatiuni de lichidare a filialelor CRESCENT, de vinzare de active, de insusire a lichiditatilor din conturile firmei si de neplata ultimelor facturi, DAN VOICULESCU si-a insusit in primele luni de dupa Revolutie o suma totala cuprinsa intre 150 si 300 milioane dolari.

In a doua jumatate a anului 1990 CRESCENT a reinceput sa deruleze anumite operatiuni de export, activitate pe care a desfasurat-o mai putin de un an.

Reciclarea securiştilor de modă veche

In 1991, datorita imaginii publice proaste a firmei CRESCENT, DAN VOICULESCU hotaraste sa nu mai deruleze operatiuni comerciale prin CRESCENT si infiinteaza o serie de alte firme.

La aceste firme apar ca actionari fie fosti angajati ai CRESCENT si ICE DUNAREA: GHEORGHE ANCA RALUCA. NECULA GHEORGHE, JIVU GEORGETA MARIANA, MIHAI LAZAR, VASILOIU VIRGIL. Fie chiar firma CRESCENT COMERCIAL & MARITIME COMPANY LTD ca persoana juridica.

Apariţia noilor societăţi, fără justificarea capitalului social

In 1991 DAN VOICULESCU infiinteaza:

GRIVCO SA (Grupul Industrial Voiculescu si Compania).
– Capital social: 1.800.000.000 lei – echivalentul a 9.700.000 dolari la cursul BNR din Decembrie 1991: 185 lei dolarul.

BIOPROD S.A.
– Capital social: 27.513.940.000 lei b echivalentul a 149.000.000 dolari la cursul BNR din Decembrie 1991: 185 lei dolarul. (CRESCENT 20,55%);

Corporatia pentru cultura si arta INTACT S.A.
Capital social: 13.779.600.000 lei b echivalentul a 74.500.000 dolari la cursul BNR din Decembrie 1991: 185 lei dolarul. (CRESCENT 46, 5995%);

DAN VOICULESCU nu a justificat niciodata provenienta capitalului social de peste 230 de milioane de dolari varsat de el si de partenerii sai la construirea celor 3 firme.

NOTA privind pe DAN VOICULESCU

DAN VOICULESCU fiul lui Dumitru si Rada s-a nascut in Bucuresti la 25-09-1946.

Domicileaza dupa 1990 in Soseaua Kiseleff nr. 22, sector 1, Bucuresti.

Tata a doua fete, Camelia Rodica nascuta la 11-09-1974 si Corina Mirela nascuta la 13-10-1976.

In 1968 a absolvit facultatea de Comert Exterior din cadrul ASE Bucuresti.

La 30-11-1969 isi incheie stagiul militar ca sublocotenent.

La 1-12-1969 este angajat ca economist stagiar la TEHNOFORESTEXPORT.

La 15-08-1970 este transferat la Intreprinderea de Comert Exterior VITROCIM.

Fost şef AVS Vitrocim

In 1978 este numit sef al serviciului Operatiuni de Aport Valutar Special (AVS) din cadrul ICE VITROCIM.

La 1-03-1982 este transferat la Camera de Comert si Industrie a RSR Oficiul ARGUS.

La 1-06-1990 se transfera la Firma CRESCENT COMMERCIAL & MARITIME LTD in functia de Director General.

In perioada 1974-1990 a functionat ca asistent universitar si apoi lector universitar la ASE. In aceasta perioada obtine si titlul de doctor in stiinte economice.

In prezent este profesor al catedrei de Marketing International din ASE.

NOTA
privind relatiile dintre DAN VOICULESCU si MUGUR ISARESCU

CONSTANTIN MUGUREL ISARESCU s-a nascut in municipiul Dragasani, Judetul Vilcea la 1-08-1949.

A absolvit in 1971 aceeasi facultate de Comert Exterior din cadrul ASE ca si DAN VOICULESCU dar nu exista informatii care sa indice ca s-au cunoscut in timpul facultatii.

Intre 1975-1989 au fost colegi in calitate de cadre didactice in ASE.
Nu sint date care sa indice o colaborare inainte de 1989 intre MUGUR ISARESCU si DAN VOICULESCU in legatura cu activitatile acestuia din urma in cadrul operatiunilor AVS, dar cei doi se frecventau avind relatii mai mult decit colegiale. In acea perioada au avut prieteni comuni:
– GABRIELA CRAINICEANU, nora fostului Vicepresedinte al Bancii Romane de Comert Exterior, Gheorghe Crainiceanu
– DUMITRU GOICIU, fost cadru DSS si apoi SIE in prezent decedat
– GEORGETA DONOSE LEFTERESCU cadru in rezerva, pensionata pe caz de boala in 1990.

Relaţii cultivate de DSS

Relatiile dintre cei doi au fost cultivate si de MIHAI CROITORU, cadru DSS (cumnatul lui MUGUR ISARESCU), care intre 1978 si 1990 a lucrat in Ministerul Comertului Exterior si al Cooperarii Economice Internationale, unde a fost inspector principal, director adjunct si consilier al ministrului. In aceasta calitate MIHAI CROITORU avea legaturi profesionale cu DAN VOICULESCU.

DAN VOICULESCU a exploatat inclinatia lui MIHAI CROITORU pentru avantaje materiale facindu-i acestuia numeroase cadouri si stabilind in timp relatii de prietenie.

Mihai Croitoru, contactul lui John Edgington

In perioada 1972-1978 MIHAI CROITORU a ocupat postul de consilier la Ambasada Romaniei de la Londra. In aceasta perioada a intrat in contact cu JOHN EDGINGTON, cetatean britanic, care intre 1984-1989 a figurat ca proprietar al firmei CRESCENT COMMERCIAL & MARITIME LTD.

Relatia dintre MIHAI CROITORU si JOHN EDGINGTON a continuat si in perioada in care MIHAI CROITORU a lucrat in minister existind informatii cu privire la intilniri ale celor doi impreuna cu DAN VOICULESCU in Bucuresti dar si contacte la Londra in timpul unor deplasari in interes de serviciu ale functionarului roman.

MUGUR ISARESCU a condus intre 1990-1991 Comisia Guvernamentala pentru identificarea si recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de catre Nicolae Ceausescu si colaboratorii sai, infiintata prin HG nr. 951 din 1990.

Isărescu l-a interogat pe Voiculescu. La ce bun, nu ştim

In aceasta calitate MUGUR ISARESCU l-a anchetat pe DAN VOICULESCU interogindu-l in doua rinduri.

MUGUR ISARESCU nu a aratat niciodata ca il cunostea dinainte pe DAN VOICULESCU aceasta ridicind grave suspiciuni cu privire la corectitudinea anchetei si la hotarirea lui MUGUR ISARESCU de a duce ancheta pina la capat. De altfel, Comisia Guvernamentala pentru identificarea si recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului si-a incheiat activitatea fara a obtine nici un rezultat concret.

NOTA
privind relatiile dintre DAN VOICULESCU si THEODOR STOLOJAN

THEODOR DUMITRU STOLOJAN s-a nascut in municipiul Tirgoviste la 24-10-1943.

A absolvit in 1966 facultatea de Finante si Contabilitate din cadrul ASE.

Dupa absolvire a lucrat ca economist stagiar la intreprinderea Frigotehnica Bucuresti.

Din 1972 pina in 1991 lucreaza ca economist in Ministerul de Finante.

In perioada 1974 – 1980 activeaza in calitate de cadru universitar la ASE. In aceasta perioada s-au cunoscut cei doi (DAN VOICUlESCU era asistent in cadrul ASE) fara insa ca intre ei sa existe relatii apropiate.

Intre cei doi se stabilesc relatii de serviciu din 1982 cind THEODOR STOLOJAN este numit Director al departamentului Relatii Valutare si Financiare Internationale. In aceasta calitate THEODOR STOLOJAN urmarea din partea Ministerului de Finante operatiunile de aport valutar special (AVS).

Stolojan, chemat de Ceauşescu pentru operaţiunile de tip AVS

In multe cazuri THEODOR STOLOJAN era chemat la Nicolae Ceausescu si-i raporta direct situatia operatiunilor AVS primind ordine nemijlocite de la Nicolae Ceausescu pentru a opera cu conturile alimentate prin AVS.

THEODOR STOLOJAN era singurul functionar din Ministerul de Finante care cunostea situatia completa a tuturor conturilor valutare din BRCE. Dar si a conturilor deschise prin BRCE in strainatate si a operatiunilor facute in aceste conturi.

In aceasta calitate THEODOR STOLOJAN era una dintre persoanele care cunosteau. in profunzime natura activitatii CRESCENT in Romania cit si situatia contabila a operatiunilor de export realizate de aceasta firma.

Dupa 1990 in calitate de secretar de stat, Ministru de Finante si Prim Ministru… THEODOR STOLOJAN a blocat sistematic orice apropiere a diverse comisii de ancheta de date si informatii care sa le permita sa identifice situatia reala a firmei CRESCENT.

Nici inainte nici dupa 1990 nu au existat decit relatii de natura profesionale intre DAN VOICULESCU si THEODOR STOLOJAN. THEODOR STOLOJAN a manifestat permanent o atitudine distanta fata de DAN VOICULESCU.

2/10/2003
publicat in 3.10.2003 pe www.anchete.ro

nota: intertitlurile cu roşu aparţin redacţiei Starea Presei.

Share