Europarlamentarul PSD Claudiu Manda, suspect într-un dosar DNA

Share

Pe Claudiu Manda, soţul Olguţei Vasilescu, îl ajung din urmă păcatele nemărturisite ale activităţii de politician PSD.

Un fost primar PSD din judeţul Dolj a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce a recunoscut la DNA că a intervenit, prin fostul deputat PSD Claudiu Manda, în prezent europarlamentar, în favoarea a zeci de asistaţi social care au încasat ajutor social necuvenit.

Un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între fostul primar al comunei Bratovoeşti, judeţul Dolj, Ion Marin, şi DNA scoate la iveală modul în care zeci de decizii de recuperare a unor ajutoare sociale în valoare de peste 315.000 de lei plătite ilegal au fost anulate în urma intervenţiei făcute de preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, în prezent europarlamentar, la directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj.

Potrivit acordului de recunoaştere a vinovăţiei, validat în octombrie 2020 de Tribunalul Dolj, faptele datează din anul 2015, când Claudiu Manda era deputat şi preşedinte al PSD Dolj, funcţie pe care o deţine şi în prezent.

Totul a început în mai 2015, când Serviciul de Inspecţie Socială din cadrul AJPIS Dolj a efectuat un control privind legalitatea acordării venitului minim garantat (VMG) pentru locuitorii comunei Bratovoeşti.

În urma controlului s-a descoperit că peste 60 din cei 113 beneficiari de ajutor social au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat, relatează Adevărul.

Practic, inspectorii AJPIS au constatat că zeci de beneificiari de ajutoare sociale din Bratovoeşti nu îndeplineau condiţiile legale pentru a primi banii. Intervenţii politice pentru anularea deciziilor de recuperare a banilor.

În urma controlului de la Bratovoeşti, AJPIS a emis decizii de recuperare a banilor cerându-le celor care au primit ajutoare sociale ilegal „să restituie în cel mai scurt timp sumele”.

După ce au primit deciziile de restituire a banilor, beneficiarii s-au dus cu jalba în proţap la primarul Ion Marin (PSD), cerându-i să facă ceva pentru a-i scăpa de restituirea banilor.

Pentru că „era interesat să păstreze în continuare pentru sine şi PSD, partidul pe care îl reprezenta, spijinul electoral al acestor persoane”, primarul din Bratovoeşti a decis să intervină la directorul AJPIS Dolj, Marius Simcelescu, pentru anularea deciziilor de restituire a banilor.

Potrivit DNA, primarul ştia că directorul AJPIS este militant PSD, cunoscându-l de la întâlnirile de partid. Cu toate acestea, primarul din Bratovoeşti „a considerat că această relaţie bazată doar pe relaţia de apropiere faţă de acelaşi partid, PSD, nu este suficientă pentru a-l determina pe director în sensul dorit, fiind conştient că s-ar fi lovit de refuzul acestuia întrucât rezolvarea problemei presupunea o încălcare a legii”.

Share