Dosarul Colectiv. Piedone va sta la puşcărie numai un an şi 4 luni

Share

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone (59 de ani), va sta la puşcărie numai un an şi patru luni, din cei patru ani de condmnare cu executare.

Actualul primar al Sectorului 5 a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel București, la 4 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

De asemenea, Piedone are interdicție 5 ani de a candida la orice funcție publică.

Sentința vine la 7 ani și jumătate de la tragedia în urma căreia au murit 65 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață. În prima instanță, Cristian Popescu Piedone primise 8 ani și 6 luni de închisoare.

Vineri, 29 aprilie, cu 13 zile înaintea sentinței definitive, Piedone a încercat să plece în Italia, cu indicii clare că a vrut să fugă, dar a fost blocat pe Aeroportul Otopeni, reținut 24 de ore și apoi pus sub control judiciar.

Procesul Colectiv s-a încheiat pe 21 decembrie 2021, dar sentința a fost pronunțată după patru amânări, respectiv aproape cinci luni.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu: 11 ani și 8 luni (la fel ca în prima instanță).

De altfel, majoritatea pedepselor pronunțate ieri de completul Curții de Apel București au fost reduse, față de cele din prima instanță (Tribunalul București, 16 decembrie 2019).

Dintre cele 13 persoane condamnate în prima instanță (12 cu executare), doar 9 au fost condamnate de cea de-a doua instanță (8 cu executare). Cele trei funcționare de la Primăria Sectorului 4 au fost achitate, iar Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, a decedat între timp (Tribunalul București îi dăduse pedeapsa cea mai grea: 12 ani şi 8 luni).

În total, cele 8 condamnări cu executare însumează 61 de ani de închisoare.

Pedeapsa lui Cristian Popescu Piedone a fost redusă la mai puțin de jumătate: de la 8 ani și 6 luni, la 4 ani.

Dar primarul Sectorului 5 (fost primar la Sectorul 4) nu va sta după gratii mai mult de 1 an și 4 luni, pentru că anul viitor, pe 15 februarie, va împlini 60 de ani, deci va dobândi vocația de a fi eliberat, după executarea unei treimi din pedeapsă.

Așadar: Curtea de Apel i-a redus pedeapsa de la 8 ani și 6 luni, la 4 ani, iar legea i-o reduce la 1 an și 4 luni. Astfel, Piedone va executa mai puțin de o șesime din pedeapsa pe care o primise la Tribunalul București.

Cristian Popescu Piedone a fost ales primar al Sectorului 5 în septembrie 2020, candidând din partea PPU-SL (partidulețul lui Dan Voiculescu) și fiind susținut puternic de grupul media al Varanului, în special de Antena 3, observă Ziariştii.

Share