DNA investighează autorizaţia de împuşcare a ursului Arthur

Share

În scandalul uciderii printr-un posibil act de braconaj a ursului Arthur, în Ojdula, Covasna, a intrat acum pe fir DNA.

Dosarul penal a fost deschis in rem, adică pentru fapte.

“Procurorii din cadrul DNA efectuează acte de cercetare pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) Cod penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, în legătură cu modalitatea în care au fost emise toate documentele aferente procedurii de derogare pentru unele specii de animale sălbatice, în contextul uciderii, în luna martie 2021, a unui exemplar din specia urs brun, din aria protejată Oituz – Ojdula.

Urmărirea penală se face doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe pentru a se stabili dacă fapta intră sau nu intră sub incidență penală”, a transmis DNA, pentru HotNews.ro.

Și procurorii din Covasna fac o anchetă în acest caz pentru braconaj, vânarea în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept.

Aceasta, în condițiile în care specia este strict protejată, iar vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente.

Share