Dan Barna a fost reclamat la DNA de OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă)

Share

Pentru liderul USR PLUS, Dan Barna, lucrurile devin serioase deja. DNA ştie de ce şi ştie de la Oficiul European de Luptă Antifraudă.

Vicepremierul Dan Barna a fost reclamat la DNA de către Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”, cu privire la proiecte finanțate din fonduri europene în care a fost implicat liderul USR înainte de 2016, conform Newsweek.

DLAF a constatat că în două proiecte cu finanțare europeană este posibilă săvârșirea unor fapte de natură penală.

DLAF a anchetat patru proiecte, atât cele europene derulate de firma în care Dan Barna a deţinut părți sociale, cât de proiectele în care Barna a fost implicat ca expert.

În toate cele patru proiecte au fost înființate aproximativ 30 de SES-uri (structuri economice sociale) iar culegerea de date necesita audierea a sute de persoane.

Datele DLAF ar fi demonstrat că unele plăți nu ar fi ajuns la cei care apar în acte că ar fi primit banii, iar unele echipamente ar fi fost achiziționate din surse incerte, ceea ce ridică suspiciuni de fraudă. Între timp, DLAF i-a audiat atât pe Dan Barna, cât și pe sora sa.

“În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare.

Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor)”, se precizează în comunicatul OLAF, primit de Newsweek.

Vicepremierul Dan Barna precizează că nu are informații oficiale despre existența vreunui dosar la DNA, pe numele său. “Dacă se va porni urmărirea penală împotriva mea, evident, mă voi retrage”.

Copreședintele USR PLUS mai spune că nu are nici o informație despre existența vreunei fapte care să-i fie imputată de DLAF sau de vreo altă instituție a statului, “pentru că nu există nici una”.

DLAF a cercetat patru proiecte europene în care a fost implicat Dan Barna, înainte de 2016.

DNA a precizat că “cele două documente se află în procedură de înregistrare și repartizare, prin urmare, în acest moment, nici o persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”.

“Până în acest moment nu am nicio informație oficială de la DLAF privind implicarea mea în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA. Am încredere că nu au ales să anunțe în presă înainte să mă informeze și pe mine”, a scris pe Facebook Dan Barna, explicând că DLAF a finalizat o verificare începută în timpul campaniei prezidențiale din anului 2019, iar nota de constatare face referire la patru persoane: expert cu atribuții în recrutare și manageri de structuri de economie socială.

“Eu nu am avut în proiectele menționate niciuna din aceste calități, poziția mea fiind de expert antreprenorial. Deci concluzia logică pornind de la răspunsul transmis de DLAF presei ar fi că nu este vorba despre persoana mea.

Acest lucru mi-a fost de altfel comunicat și pe parcursul întâlnirii avute cu personalul DLAF acum câteva săptămâni când mi-au spus că nu au reținut nici o faptă ilegală în ceea ce mă privește. Am solicitat nota de constatare de la DLAF, dar până în acest moment nu am primit nici o informație oficială”, a mai precizat vicepremierul Dan Barna.

El acuză faptul că DLAF ar fi comunicat infomații incomplete:

“Am fost permanent la dispoziția DLAF și sunt în continuare la dispoziția lor pentru orice fel de informații vor avea nevoie. Înțeleg că instituțiile trebuie să își facă datoria și să verifice din punct de vedere administrativ proiectele din fonduri europene și e firesc să fie așa; ce nu este firesc e că o instituție să comunice în presă informații incomplete.

Este în mandatul DLAF să documenteze și să fundamenteze suspiciuni de fraudă – confirmate sau nu apoi de organele competente – nu să alimenteze suspiciuni la adresa oricărei persoane, publice sau nu”.

“Am zis din primul moment că vreau că această cercetare să se termine cât mai repede. Îmi mențin solicitarea și aștept că DLAF să o finalizeze”, a subliniat Dan Barna.

Share