DNA cercetează descărcarea arheologică pe lărgirea plajelor Mării Negre

Share

DNA Constanța instrumentează un dosar penal in rem, pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor.

Este vorba despre etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro.

Informația a fost confirmată oficial de Ministerul Culturii pentru G4Media.ro. Intervenția procurorilor anticorupție ar fi avut loc după ce mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul proaspăt excavat din largul mării.

Administrația Națională Apele Române a confirmat că accesul navei care excava nisipul din largul mării a fost restricționat pe o perioadă necunoscută de către Autoritatea Navală Română. ANAR a spus că, în prezent, lucrările de înnisipare sunt îngreunate și există riscul ca proiectul să fie stopat.

”În acest moment, lucrările de înnisipare din zona Mamaia sunt îngreunate. Există riscul ca, într-un interval de timp scurt, cel mai mare proiect de infrastuctură, ”Reducerea Eroziunii Costiere”, derulat de România pe litoralul românesc, să fie stopat.

În aceste condiții, există riscul ca termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru stațiunea Mamaia să fie amânat. Din data de 16 februarie, accesul navei în perimetrul în care se desfășurau lucrările de extragere a nisipului în zona Mamaia a fost interzis de către Direcția Hidrografică Maritimă Constanța și Autoritatea Navală Romănă.

Interdicția a fost transmisă prin sistemul radio-naval de către Căpitania Zonală Constanța, Zona restricționată se suprapune peste perimetrele de exploatare derulate în cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere faza II (2014-2020) – Lot 2 – Mamaia​”, a declarat ANAR.

Recent, procurorii DNA au trimis Autorității Navale Române o solicitare, prin care au cerut interzicerea accesului oricăror nave și exploatarea fundului mării în perimetrul care urmează să fie cercetat de scafandri.

Zona vizată de procurori se află la aproximativ şase kilometri în larg, în dreptul plajelor ”Modern” și ”3 Papuci”.

Din perimetrul respectiv, de aproximativ 5,4 km pătrați, conform datelor Google Maps, nava companiei olandeze Boskalis extrage nisip, pentru înnisiparea a 7 kilometri de plajă, din nordul stațiunii Mamaia.

Share