home CULTURA, MUZICA Vanilla Fudge, “Babe I’m Gonna Leave You” (ProgRock, dinamita muzicală)

Vanilla Fudge, “Babe I’m Gonna Leave You” (ProgRock, dinamita muzicală)

Share

Povestea Vanilla Fudge (in opinia comentatorului oficial ProArchives Eric Neuteboom una dintre marile trupe progresive, de calibrul King Crimson, Colosseum sau The Nice) a inceput in era New York a trupei. Cand Mark Stein (oraganist si solist vocal) si Tim Bogert (chitara bas) cantau intr-o trupa numita Rick Martin & The Snowmen.

Tim si Mark au fost atat de impresionati de sound-ul trupei The Rascals (cu revarsari sonore pe orga), incat s-au dedicat constituirii propriei lor trupe, impreuna cu Vinnie Martell la chitara si tobarul Joey Brennan.

Si-au zis The Pigeons, adica Pinguinii, dar, dupa inlocuirea lui Joey Brennan cu notoriul Carmine Appice, si-au schimbat numele in Vanilla Fudge. In anul 1971, trupa a semnat un contract cu Atco Records, divizie a faimoasei case Atlantic Records.

Au lansat single-ul “You Keep Me Hangin’On”, apoi primul lor, album, numit “Vanilla Fudge”. Al doilea album, “The Beat Goes On”, a fost un proiect ambitios al producatorului Shadow Morton, care trebuia sa povesteasca intreaga istorie a muzicii contemporane, de la Mozart la Elvis Presley.

Din nefericire, suna prea ciudat, pentru ca acesti baieti erau niste vizionari, mult peste timpul lor ca viziune muzicala. Ma voi opri aici cu prezentarea acestei mari formatii rock. Sunt putin frustrat, pentru ca doream sa ofer fantastica “Season Of The Witch”, insa ea nu poate fi gasita cu embed. Asa ca am ales o versiune Vanilla Fudge la “Babe I’m Gonna Leave You”, hitul despre care cred ca nu mai este nevoie sa spun nimic mai mult.

Recomand oricarui meloman indragostit de acest gen de muzica sa asculte aceste pagini fabuloase, imposibil de incadrat muzical intr-un stil, un fusion de baroc, rock, blues, hard-rock imposibil de confundat, cu un solist vocal si organist, Mark Stein, care rupe peretii cu stilul sau interpretativ exploziv si profund.

LATER EDIT 2017: Între timp, “Season of the Witch” a apărut şi pe YouTube. Vi-l ofer mai jos:

Share