home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Spooky Tooth, “Jubilation” (Ceremony – 1969)

DINAMITA MUZICALA: Spooky Tooth, “Jubilation” (Ceremony – 1969)

Share

Spooky Tooth (in traducere – Dintele Inspaimantator) este un grup legendar, care a facut o muzica extrem de upstream ce este foarte putin inteleasa. Din punctul meu de vedere, chiar daca nu este cel mai bine cotat, albumul lor cel mai valoros este The Last Puff ( Featuring Mike Harrison) (1970).

Ascultam aici “Jubilation”, dintr-o creatie extrem de controversata, Missa “Ceremony” din 1969, o creatie Spooky Tooth & Pierre Henry. Grupul s-a format in anul 1967, din ramasitele a trei trupe: The Ramrods, Art si The VIP’s.

In fapt, Art lansase un album, numit “Supernatural Fairy Tales”, inainte ca  Gary Wright sa intre in grup si sa apara in peisaj numele de trupa Spooky Tooth.

Trupa canta o muzica absolut fabuloasa de la inceput, mult peste muzica vremurilor sale, fiind, dupa parerea mea, un fenomen asemanator celui ce a fost reprezentat de grupul american Vanilla Fudge.

In soundul grupului exista simultan si pian, si orga, care a indus o aroma aparte de progresiv timpuriu cu feeling blues. Alti artisti, ca Hannsson  / Hakansson si The Band, aveau un sound similar, dar s-au dezvoltat in directii muzicale diferite.

Line-up-ul Spooky Tooth s-a tot schimbat, in cei sase ani de existenta a trupei, dar membrii cei mai importanti au fost Mike Harrison la keyboards si voce, ulterior a aparut Greg Ridley, la chitara bas si voce, Gary Wright, la orga si voce, Mike Kellie  la tobe si Luke Grosvenor la chitara solo si voce.

Din punctul de vedere al cotei de piata obtinute, Spooky Two (1969) e considerat cel mai reusit LP, dar in cei sase ani de existenta grupul si-a schimbat mult soundul. Exista o stransa legatura stilistica, iar trupa de care este legat Spooky Tooth e  Humble Pie. A existat de altfel o circulatie de membri din Spooky in Humble si viceversa.

Citeşte şi
Dintre marile albume ale Pink Floyd, "Animals" este probabil, spun unii comentatori, cel mai mare.
Atunci când ne luptăm cu Liviu Dragnea, nu puteam ilustra muzical, la final de săptămână,
Ascultăm albumul Nektar din anul 1971, "Journey to the center of the earth", o perlă
Soprana româncă de renume mondial Angela Gheorghiu o taxează dur pe Gabriela Firea. "Am refuzat aceste
Los Jaivas, aşa cum am mai scris şi în alte dăţi, este nu numai o
Trupa suedeză ABBA va susţine un nou concert. Dar pe scenă nu vor ieşi membrii
Trio-ul de aur al rock-ului românesc, Iris - Holograf - Compact, se reunește în spectacolul
Dan Teodorescu recidivează cu un nou hit al trupei sale, Taxi. Acest nou hit se
V-aţi lămurit cu PSD? Revolution. V-a ajuns? V-a fost de-ajuns? Revolution. Aţi înţeles acum ce
Noul Voltaj al lui Călin Goia a rupt Internetul cu această melodie superbă, "10 Zile",
Share