home CULTURA, MUZICA Beautiful Scarlet, Rare Bird (HeavyProgressive, dinamita muzicală)

Beautiful Scarlet, Rare Bird (HeavyProgressive, dinamita muzicală)

Share

Rare Bird a fost o trupa de CrossoverProg, asa cum o categoriseste ProgArchives. Ascultăm minunatul cântec “Beautiful Scarlet”. Categorisirea aceasta poate sa insemne o multime de lucruri. In realitate, avem de-a face, in Rare Bird, cu o trupa de BluesProg, care a practicat o muzica deosebit de frumoasa.

foto: ProgArchives

fotoinfo: Their eponymously-titled debut features a wonderfully dense, classic progressive rock sound, with exciting rockers interspersed with gentler, more pastoral numbers and classically-themed pieces that showcase the talented skills of organist Graham Field and synth-player Dave Kaffinetti (stefro)

Iese in evidenta vocea de inalta senzatie a unui mare gurist al acelor ani, Steve Gould, tenor baritonal care mie imi place foarte mult. Dupa perioada sa cu Rare Bird, acest mare solist vocal a avut o soarta onorabila. Nu a ajuns, ca Danny Kirwan, marele chitarist de la Fleetwood Mac, homeless alcoolic in Covent Garden.

A facut backing vocal, regie artistica si productie, in primul rand pentru marele bluesman Alvin Lee, unul dintre cei doi frati Lee, Alvin si Rick, care au format trupa de WihiteBlues britanica Ten Years After. Lumea specialistilor ii aseamana pe Rare Bird cu Procol Harum si Barclay James Harvest.

Mie aceasta apropiere mi se pare, daca nu eronata, atunci cu siguranta aproximativa. Combinatia de blues cu prog a mai fost intalnita, dar rezultatul la care au ajuns cei de la Rare Bird, si datorita organistului Graham Field, este absolut fabuloasa.

Foarte cunoscuta a fost si ramane balada “Sympathy”, dar marea lor lucrare progresiva, pe care merita sa o cautati si sa o ascultati ca pe un deliciu melomanistic, este cvadrilogia “Flight”, de pe albumul “As Your Mind Flies By” din anul 1970, formata din 1. As your mind flies by, 2. Vacuum, 3. New York, 4. Central Park.

Eu revin ritmic si ma reculeg ascultand aceasta creatie muzicala formidabila, de asemenea imposibil de gasit in fisier video (LATER EDIT: între timp, acestea au apărut şi-mi face plăcere să dau în această postare un link). De aceea, am ales sa va delectez cu cantecul “Beautiful Scarlet”, care este prima piesa de pe primul lor album, din anul 1969, numit chiar “Rare Bird”.

Din pacate, dupa al doilea album, “As Your Mind Flies By”, Rare Bird si-a inmultit componenta si a introdus noi instrumente, in timp ce muzica sa a devenit un HardRock obscur, departe de originalitatea exploziva din primele doua albume. Dupa inca trei albume originale, trupa s-a desfiintat.

Citeşte şi
Rare Bird, “Iceberg” (HeavyProg, BluesProgressive, dinamita muzicală)

Tot insist cu Rare Bird, pentru ca, de cate ori revin si ascult primele doua Read more

Rare Bird, “I’m Thinking” (HeavyProg, dinamită muzicală)

https://www.youtube.com/watch?v=ev6rd5UDNfM

DINAMITA MUZICALA: Il Rovescio Della Medaglia, “La Grande Fuga” (GISP)

Rovescio este o alta trupa efemera, care a contribuit la formarea extraordinarului univers alternativ ProgRock Read more

DINAMITA MUZICALA: Clearlight Symphony

Clearlight este un proiect al compozitorului francez Cyrille "Clearlight" Verdeaux. Acesta mixeaza, in muzica sa, Read more

DINAMITA MUZICALA: Kansas, “Belexes”

"Belexes" este a patra piesa de pe primul album al grupului american de poveste Kansas, Read more

DINAMITA MUZICALA Colosseum – Valentyne Suite

Recorded live at Montreux Jazz Festival, Switzerland, June 22, 1969. Theme one : January's Search Read more

DINAMITA MUZICALĂ: IQ, “Headlong” (The Wake – 1985)

Britanicii IQ sunt una dintre trupele-pionier ale scenei neo-prog din Insulă. IQ este una dintre Read more

DINAMITA MUZICALA: Chicago [Transit Authority], “Listen” (Chicago, 1969)

The Chicago Transit Authority este eponimul albumului de debut al trupei din Chicago care ulterior Read more

Share