home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Omega, “Kergeskezu Favagok”

DINAMITA MUZICALA: Omega, “Kergeskezu Favagok”

Share

Probabil ca Omega este cel mai mare grup rock din istoria rockului maghiar. Cu siguranta, este cel mai de succes grup rock maghiar din istorie, chiar daca mai exista si alte trupe extrem de interesante, pe care le voi prezenta in viitor, precum Lokomotiv GT, After Crying sau Metro. Oricum, Omega este una dintre putinele trupe rock ungare destul de cunoscute in afara tarii.

Motivul cel mai notabil este bariera lingvistica, care face din alte grupuri extrem de valoroase niste necunoscute pentru nemaghiari, deoarece feelingul ascultatorului de rock trece prin intelegerea mesajului transmis de artist. Ori limba maghiara este nu tocmai adaptata la cantabilitatea anglo-saxona pentru care este facut rock-ul.

Ideea este ca, pe masura ce albumele Omega erau lansate in alte tari, trebuia sparta aceasta bariera lingvistica si atunci au aparut versiuni reusite in limba engleza. Lucru care, de exemplu, gigantilor italieni Banco del Mutuo Soccorso sau Premiata Forneria Marconi nu prea le-a iesit.

Discografia Omega incepe la mijlocul anilor ’60 si ajunge in timpurile noastre. Pentru ca Omega mai exista si astazi, ultimul LP de studio fiind lansat in anul 2006. 40 de ani de rock nu este putin lucru.

Multe dintre succesele acestei trupe au o abordare imnica. Ascultam o superba piesa mai aparte, o calatorie psihedelica demonstrand virtuozitate instrumentala, stiinta de cant, constructie armonica si restul aprecierilor pozitive le voi lasa la libera alegere a melomanilor.

Share