home CULTURA, MUZICA DINAMITA MUZICALA: Fleetwood Mac, “Like Crying” (1969 – Then Play On)

DINAMITA MUZICALA: Fleetwood Mac, “Like Crying” (1969 – Then Play On)

Share

Fleetwood Mac este o trupă rock britanică/americană formată în 1967, care a cunoscut numeroase schimbări în componenţă şi diferite niveluri de succes. De la formarea trupei şi până în 1974, nici o formulă a trupei nu a ţinut mai mult de doi ani.

Singurul membru prezent în trupă de la formare este toboşarul al cărui nume se găseşte şi în numele trupei, Mick Fleetwood. Basistul John McVie, în ciuda contribuţiei sale în numele trupei, nu a cântat pe primul lor single sau în primele lor concerte.

Clăpara Christine McVie a apărut, până în prezent, pe toate albumele trupei, exceptând două, fie ca membră sau ca muzician de studio. De asemenea, a realizat coperta albumului Kiln House.

Perioadele de succes ale trupei au fost cea blues, de la sfârşitul anilor 1960, când în fruntea trupei se afla chitaristul Peter Green (foto), apoi din 1975 până în 1987, cu o orientare pop, când a avut ca membri pe Christine McVie, Lindsey Buckingham şi Stevie Nicks.

Practic, este vorba despre fenomenul petrecut cu multe mari formaţii rock: au avut o prima perioadă, in care au făcut muzică de cult, apoi au schimbat stilul, trecând la muzică de mase.

Perioada bluess-rock Fleetwood Mac este considerată de iubitorii de muzică adevărată drept cea mai originală a formaţiei şi este cea în care grupul a făcut muzică de cult.

În bună măsură, acest spirit şi această charismă se datorează geniului lui Peter Green. Ca şi in cazul altor formaţii, plecarea liderului charismatic a dus la schimbarea dramatică a stilului grupului.

În cazul Fleetwood Mac, Peter Green a plecat după ce, din cauza abuzului de droguri, s-a îmbolnăvit de schizofrenie. A fost înlocuit cu un alt chitarist, Jeremy Spencer, care însă, ca un făcut, a dispărut din trupă în timpul unui turneu, alăturandu-se unei secte religioase, aşa că Fleetwood Mac a fost obligată să-l recheme în trupă pentru scurtă vreme pe un Peter Green bolnav. Dar asupra istoriei acestui mare grup vom reveni în zilele următoare.

Trupa a avut un succes mai modest din 1971 până în 1974, când în componenţă se afla Bob Welch, dar şi în anii 1990, când au avut loc alte modificări de componenţă, înainte de revenirea lui Lindsey Buckingham şi Stevie Nicks.

Până în momentul de faţă, Fleetwood Mac au vândut aproximativ 100 de milioane de discuri la nivel mondial.

Sursa: Wikipedia

Share