home CULTURA, MUZICA Blackfeather, “Seasons Of Change” (FolkRock, dinamita muzicală)

Blackfeather, “Seasons Of Change” (FolkRock, dinamita muzicală)

Share

Blackfeather a fost un grup rock australian format in anul 1970. Au trecut prin cateva schimbari de line-up, au lansat doua albume originale LP si s-au despartit in anul 1983.

Neale Johns, vocalistul si compozitorul charismatic al acestei formatii, impresioneaza prin framantarea si ardenta extraordinara a partiturilor sale solistice.

Marele hit al acestei trupe este cantecul pe care il ascultam aici: “Seasons Of Change”, care efectiv a facut furori in anii ’70. Asa cum vom vedea, cantecul acesta a fost preluat de un solist vocal, care ulterior avea sa faca o cariera globala de succes cu un cu totul alt gen de rock.

Celalalt mare hit al trupei Blackfeather, “Boppin’ the Blues”, a avut un mai amplu succes comercial. “Boppin’ the Blues” a fost numarul unu in topuri in Australia in luna octombrie a anului 1972.

Mie totusi imi place mai mult”Seasons Of Change”, care, dupa parerea mea, este una dintre marile teme muzicale uitate ale anilor ’70, extrem de puternica si de profunda muzical, in aparenta sa simplitate.

Voi incerca sa explic in ce consta frumusetea acestui cantec. Tema obsesiva principala este simpla, puternica si cameleonica muzical, potrivindu-se la fel de bine pe sablonul interpretativ al muzicii culte, ca si pe cel al rockului. Canta, striga si aprofundeaza simultan.

Tema secundara gloseaza la tema principala, intrand in eposul tipic radacinilor rockului clasic, apoi revine in matca temei principale. Simplu, clar, puternic, direct la tinta, cu pragmatismul tipic muzicii anglo-saxone. Dar si cu forta expresiva tipica acestei muzici senzationale.

Share