De ce trebuie revocată Renate Weber de la Avocatul Poporului

Share

Renate Weber a fost una dintre componentele cuplei din ultima guvernare PSD care a ajutat decisiv acest partid să pună în dificultate statul de drept.

Jurnalistul Liviu Avram, de la Adevărul, arată de ce Renate Weber trebuie să plece de la instituţia Avocatul Poporului:

“Zic unii că n-ar fi motive pentru revocarea Avocatului Poporului. Pe bune? Uite câteva:

La sfârșitul lui august 2019, Renate Weber a atacat la CCR ordonanța de urgență prin care Guvernul Dăncilă a modificat Codul Administrativ. Se întâmpla la aproape două luni de la adoptarea ordonanței, dar la numai câteva zile după ce Tăriceanu rupea alianța cu PSD. Adică, ca orice român imparțial politic, doamna Weber trecea și ea în opoziție odată cu partidul care o propulsase în post.

Numai că n-a făcut-o chiar până la capăt: reproșurile sale față de ordonanță erau de fapt niște fleacuri, care ulterior au și fost respinse de CCR.

Doamna Weber însă nu a văzut – mai exact nu a vrut să vadă – adevărata samavolnicie pe care o comitea ordonanța lui Dăncilă: introducerea pensiilor speciale pentru primari și viceprimari, pentru șefii de Consilii Județene și adjuncții lor.

Notăm aici un prim aspect de neconstituționalitate: nu avea ce să caute o asemenea reglementare într-o ordonanță de urgență, pentru că în niciun caz nu poate fi justificată urgența. Și doamna Weber ar fi trebuit să știe asta, dar acest aspect nu l-a atacat la CCR.

Și mai trebuia doamna Weber să știe ceva: anterior, Curtea Constituțională a sancționat de două ori tentative similare de reglementare a pensiilor speciale pentru unii aleși locali și le-a declarat neconstituționale. Motivul: ori dai pensii speciale tuturor aleșilor locali, adică inclusiv consilierilor locali și județeni, ori nu dai nimănui.

Renate Weber nu a explicat niciodată această majoră omisiune, consimţind astfel la încălcarea unor decizii ale Curții Constituționale”, a subliniat Avram, pe pagina sa de Facebook.

Share