Cum vrea să destabilizeze Rusia Republica Moldova

Share

Un document oficial demonstrează că şi cum vrea să destabilizeze Rusia Republica Moldova. Prin ce metode şi până când.

Cum vrea să zăpăcească Rusia Republica Moldova

Un document scurs din culisele administrației prezidențiale de la Kremlin divulgă planul Rusiei de a atrage Republica Moldova sub propria umbrelă până în 2030.

Actul, care nu a fost făcut public, se numește „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” și a fost creat în 2021.

Mai multe puncte-cheie din strategia Moscovei au apărut de-a lungul anilor și pe platformele publice ale unor partide pro-ruse, dar și în discursurile unor politicieni.

Citeşte şi: Markets Insider: Rusia a devenit în esenţă un stat asiatic

„Documentul este unul interesant, dar arată că ei sunt cu un pas în urmă față de situația generală din cauza războiului din Ucraina și datorită capacității regionale a țărilor UE și a altor organizații internaționale de a se mobiliza și de a face față intențiilor Rusiei de a realiza acest lucru”, a spus RISE Moldova Sergiu Diaconu, șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova, după ce i-am arătat strategia obținută.

Pe fondul invaziei ruse în Ucraina, guvernul de la Chișinău promovează tot mai mult apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Recent, șefa statului a setat și un termen pentru acest obiectiv. Anul 2030.

Citeşte şi: Ucraina: Rusia să părăsească teritoriile ocupate, apoi va avea parte de armistiţiu temporar

Acest an – 2030, se regăsește și în strategia Rusiei ca fiind data-limită pentru obținerea controlului asupra Republicii Moldova și îndepărtarea ei de UE, NATO și de alți parteneri.

Documentul cu strategia detaliată a Moscovei a fost obținut de RISE Moldova, împreună cu un consorțiu internațional de jurnalişti din care fac parte Yahoo News, Delfi Estonia, Centrul Dossier cu sediul în Londra, The Süddeutsche Zeitung, The Kyiv Independent, ziarul suedez Expressen, rețeaua germană de radio Westdeutscher Rundfunk și Norddeutscher Rundfunk, postul de investigație polonez Frontstory, Centrul de investigații din Belarus și site-ul de știri din Europa Centrală VSquare.

Trei sfere de influenţă

Documentul provine de la aceeași Direcție Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră care a realizat o strategie similară privind planurile Rusiei de a anexa Republica Belarus.

Strategia a fost elaborată în toamna anului 2021, la fel ca și strategia privind Belarusul, cu contribuția Statului Major al Rusiei și al serviciilor speciale ale Moscovei: FSB, SVR și GRU.

„Există zero la sută [șanse ca] aceste documente să fie false”, potrivit sursei care ne-a furnizat documentele. Strategia a fost construită pe trei sfere de influență: politică și militară, economică și umanitară.

Consulat în Găgăuzia

Pe termen scurt (până în 2022), Rusia și-a propus să deschidă un consulat în UTA Găgăuzia, lucru care, însă, nu s-a întâmplat.

Ideea deschiderii unui Consulat rus la Comrat este promovată de fostul șef de stat Igor Dodon încă din 2012. Pe atunci, Dodon era deputat în Parlament.

În 2021, un grup de inițiativă a început să adune semnături în susținerea acestei idei, argumentând că „mulți locuitori din Găgăuzia au cetățenia Federaţiei Ruse și merg în această țară pentru a câștiga bani. Mulţi cetăţeni din autonomie s-au căsătorit în Rusia, au afaceri acolo. Suntem legați de Rusia prin multe fire”.

Share