Ucraina: Rusia să părăsească teritoriile ocupate, apoi va avea parte de armistiţiu temporar

Share

Ucraina a respins o ofertă a președintelui rus Vladimir Putin, pentru o încetare a focului de 36 de ore, în timpul Crăciunului ortodox.

Ei afirmă că nu va exista nici un armistițiu, până când Rusia nu-și va retrage forțele invadatoare, de pe teritoriul ocupat.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a scris pe Twitter că Rusia „trebuie să părăsească teritoriile ocupate – doar atunci va avea parte de un ‘armistițiu temporar’. Păstrați ipocrizia pentru dvs.”.

El a spus că, spre deosebire de Rusia, Ucraina nu atacă teritorii străine și nu ucide civili, ci doar distruge „membrii armatei de ocupație, de pe teritoriul său”.

Podoliak respinsese anterior propunerea lui Kirill pentru un armistițiu ca fiind „o capcană cinică și un element de propagandă”.

El a descris Biserica Ortodoxă Rusă, care a sprijinit invazia, ca fiind un propagandist de război care a incitat la uciderea în masă a ucrainenilor și la militarizarea Rusiei.

Ucraina a respins anterior perspectiva unui eventual apel rusesc la încetarea focului ca fiind o încercare a Moscovei de a asigura un răgaz pentru trupele sale, pe care Ucraina încearcă să le scoată cu forța, din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat după invazia sa din februarie anul trecut.

Biserica Ortodoxă din Rusia sărbătorește Crăciunul, pe 7 ianuarie. Principala Biserică Ortodoxă din Ucraina a respins autoritatea patriarhului de la Moscova, iar mulți credincioși ucraineni și-au schimbat calendarul, sărbătorind Crăciunul pe 25 decembrie, ca în Occident.

Share