Gazprom îşi face o nouă forţă de mercenari

Share

Gigantul energetic Gazprom îşi face propria sa armată de mercenari. Salariul este dublu față de cel de PMC Wagner.

Gazprom, nouă forţă de mercenari

Kremlinul ar încerca, prin intermediul gigantului energetic rus Gazprom, să formeze o nouă armată de mercenari, prezentată ca o unitate de voluntari, dar ai cărei membri ar fi plătiţi dublu faţă de cât oferă Evgheni Prigojin, arată, în ultima sa analiză despre conflictul din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului, care citează un blogger militar rus.

Citeşte şi: Serbia vrea să naţionalizeze NIS, controlată de Gazprom

„Este posibil ca Kremlinul să încerce să înfiinţeze o nouă formaţiune armată controlată de guvernul rus, prezentată ca o unitate de voluntari, prin intermediul companiei energetice ruseşti de stat Gazprom”, scrie ISW.

Un important blogger militar rus afirmă că Gazprom Neft, filiala Gazprom, formează un corp de voluntari după modelul unităţilor Rezervei Armatei de Luptă a Rusiei (BARS), conform Ziare.com.

Citeşte şi: Gazprom suspendă livrările prin Nord Stream pe o perioadă nedeterminată

Programul BARS asigură rezervişti pentru armata rusă. Cei care semnează contracte în cadrul programului primesc o indemnizaţie permanentă în numerar, păstrându-şi în acelaşi timp locul de muncă.

Pe parcursul anului, rezerviştii pot fi convocaţi la reuniuni (de până la o lună), unde pot fi implicaţi în antrenamente şi alte tipuri de instrucţie.

Bloggerul militar rus a afirmat iniţial că Gazprom Neft formează o companie militară privată (PMC) şi că desfăşoară în mod activ elemente – nespecificate – în regiunea ocupată Doneţk, dar ulterior a publicat o rectificare, conform căreia formaţiunea Gazprom Neft este o unitate de voluntari, şi nu o companie de tip PMC, cum are Prigojin.

Share