Cum stă treaba la Spitalul Floreasca. Hibe, gafe, dume

Share

Cum stă treaba la Spitalul Floreasca – vă voi explica pe scurt, din experienţa personală. Hibe, gafe, dume gripează activitatea prestigioasei instituţii medicale.

Noul manager al unităţii spitaliceşti, Andrei Bogdan Zidaru, este economist, ex-manager al spitalului orășenesc Hârșova, fost membru PSD, membru al Marii Loji Naţionale din România, conform G4Media.

Cum stă treaba la Spitalul Floreasca. Hibe, gafe, dume

Circulă în prezent o legendă, conform căreia nu poţi pune un nespecialist în Medicină să facă managementul unui spital.

Zidaru este economist. Ai spune că nu are ce căuta un economist să facă managementul unui spital, că nu se pricepe la Medicină.

Eronat. Un manager trebuie să fie specialist în management, nu în Medicină. Evident, ca să conducă un spital, trebuie să înţeleagă domeniul.

Citeşte şi: Rafila ţine un hoţ de conserve în fruntea Spitalului din Focşani

Iar un manager nu trebuie să fie medic, ca să priceapă ce înseamnă actul medical. El poate acum să fie manager de spital, mâine manager la Vodafone, iar peste cinci ani manager la Tarom. Un manager bun e un manager bun.

El poate să fie un economist, un medic mediocru sau un chirurg notoriu prin rezultatele sale. Aşa cum poate fi un manager de dezastru şi să fie economist, medic mediocru sau chirurg notoriu.

Andrei Bogdan Zidaru a fost managerul spitalului din Hârşova. Aici avem o problemă: ce îl face să ajungă prin salt, de la Hârşova, la cel mai mare spital de urgenţă din România?

Citeşte şi: Victor Ponta, despre spitalele din străinătate ce preiau arşii: “Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român”

Este mason. Iarăşi, având în vedere cine este mason în România, acum – un amestec de oameni absolut respectabili, de mare acoperire intelectuală, cu loaze din diferite domenii, numirea sa este dubioasă.

Iar dacă e fie şi un excelent manager, apartenenţa sa la masonerie, în condiţiile în care e fost membru PSD, aruncă o umbră şi asupra Masoneriei, pentru că te întrebi de ce a fost numit: pentru că e mason?

Pentru că e relaţionat la un partid? E el competent? Mai ales că a picat două examene de manager, la alte două spitale. Iar cel care l-a numit este Alexandru Rafila, un ministru al Sănătăţii foarte slab.

La firul ierbii, prin Spitalul Floreasca

Dacă ai de-a face cu acest spital de top din România, înţelegi de ce fug tinerii medici străluciţi din România, cu 270 km/s. Să zicem că eşti aparţinătorul unui pacient aflat la ATI sau Resuscitare.

Dacă respecţi regulile instituţiei, poţi să stai şase ore la UPU şi să nu afli nimic despre ruda ta. Pur şi simplu, vorbeşti cu un cadru medical şi urmează să afli peste o oră cum stă treaba. Aşa te-ai înţeles.

Trece ora şi, dacă stai cuminte şi discuţi cu doamnele de la biroul de informare ritmic, fără să faci presiuni repetate, rişti să stai şase ore degeaba, sub tensiune, fără să afli nimic despre ruda ta.

Incomunicado

De ce? Pentru că managementul relaţiei cu aparţinătorii pur şi simplu nu există. Medicul cu care ai discutat nu vorbeşte cu nimeni, să-i spună că eşti acolo şi aştepţi, trece pe lângă tine, ulterior, ca pe lângă o frunză şi nu-i pasă că fierbi.

Alţi cinci medici trec pe lângă tine, fără să te vadă, fără să ştie că eşti acolo, iar după şase ore alt medic discută cu tine, dovedind că nu ştie cât ai stat, de ce ai stat, cu cine ai discutat înainte şi ce anume.

Acelaşi lucru se întâmplă la secţie, la orele de vizită, uneori. Vii şi ai un telefon, la care suni pe interior, pentru ca cineva să te ia, să te acompanieze la pacient. Dar uneori nu vine nimeni şi trebuie să discuţi cu body-guard-ul, pentru ca el, informal, să discute cu cineva dinăuntru, din secţie, ca să fii luat şi dus la pacient.

Igienă

Remarcabil prin curăţenia sa de foarte mult timp, Spitalul Floreasca are însă probleme de respectare a acestor reguli.

Sunt momente în care “protecţiile” din material plastic de exemplu, pentru pantofi, se termină. Atunci, pur şi simplu, îţi pui în picioare, pe încălţări, două băscuţe de pus pe cap. Evident, acestea sunt din alt material şi au alt scop. Nu izolează pantofii de podeaua secţiei în care intri.

În fine, mai este şi chestiunea protecţiei de Covid. Probabil că, ici şi colo, vei vedea un medic sau un asistent cu mască, dar acesta este efectiv un eveniment ieşit din comun.

Te întrebi justificat: de ce mai eşti pus să te îmbraci în halat, protecţii de pantofi, să-ţi pui mască şi scufie pe cap, dacă medicii şi asistentele se consideră dincoace de bine şi dincolo de rău şi nu respectă regulile astea?

Goi

În salon, la ATI, pacienţii stau goi până la brâu. Uneori şi nu toţi. Motivul: unii sunt sub tratament, iar tot felul de tuburi ş.a.m.d. intră în şi ies din ei. Ok, e de înţeles.

Dar ce te faci, tu, aparţinător, dacă, intrând în salon, la ruda ta, grav bolnavă, treci pe lângă o femeie de 30 de ani, în colaps, cu masca de oxigen pe faţă, goală până la brâu, cu sânii revărsaţi?

Şi mai ales: ce se face fata aceasta? Îi spune cineva, după ce îşi revine, ce show-off făcea, involuntar, când era inconştientă? Cum se respectă dreptul la intimitate al respectivului pacient?

Share