Cum au fost prăduiţi în TVR banii sindicatului galben SPUSTV

Share

În TVR există mai multe sindicate. SPUSTV este sindicatul galben al conducerii, de foarte multă vreme. Dezvăluim mai jos cum s-au prăduit banii acestui sindicat, din sursă MediaSind TVR.

Cum au fost prăduiţi banii SPUSTV, din TVR

Conform controlului de audit, deși au fost retrași de la ATM 132 573 de lei, în bancă existând puțin peste 15.000 lei, la ANAF Sector 1Sindicatul figurează din punct de vedere juridic cu starea inactiv începând cu data de 19.06.2014!!!

Actuala directoare economică a TVR, fost prim vicepreședinte și contabilă  a SPUSTV,  a încasat mai mulți ani drepturi salariale fără să se declare contribuțiile datorate către stat!

Citeşte şi: Doina Gradea explică de ce pune în pericol sănătatea angajaţilor TVR

De câteva zile, printre angajații Societății Române de Televiziune-SRTV, membri ai Sindicatului pentru Unitatea Salariaților TVR – SPUSTV, circulă rezultatul Raportului de audit efectuat la această organizație, în urma solicitării noului președinte al organizației, Ștefan Stănescu.

Documentul demonstrează însă modul halucinant în care foștii lideri ai SPUSTV – Dragoș Bocănaciu, Mihaela Woytovict, Luminița Iordănescu, Ramona Săseanu, Marius Cârligeanu, Adrian Popovici și mulți alții, au înțeles să gestioneze banii achitați de membrii de sindicat drept cotizație lunară.

Citeşte şi: Ramona Săseanu nu mai este producătorul general al TVR (MediaSind)

Este inadmisibil ca un grup restrâns de persoane să administreze în asemenea hal banii pe care angajații TVR îi cotizează lună de lună pentru ca organizația sindicală să le apere drepturile!

În schimb, se constată că banii sunt cheltuiți discreționar, fără controlul organelor statutare, fără descărcare de gestiune anuală, fără depunerea documentelor la instituțiile de control și, mai ales, fără plata contribuțiilor financiare datorate statului pentru  angajați!

Nereguli

Raportul menționează, printre alte nereguli,  că  nu au fost puse la dispoziție informații din care să reiasă că sindicatul a ținut o evidență contabilă în conformitate cu legislația în vigoare, că nu s-au primit registre contabile obligatorii precum Registrul Jurnal, Registrul Inventar sau Cartea Mare și că nu s-au primit balanțele analitice de verificare care stau la baza întocmirii situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile obligatorii.

Mai mult, Sindicatul figurează din punct de vedere juridic cu starea inactiv începând cu data de 19.06.2014, iar la Ministerul Finanțelor nu au fost identificate situații financiare depuse din 2016 până în prezent.

Deși nu a existat activitate financiară  prezentată în documentele interne, în bancă mai sunt disponibili doar 15, 184 lei, iar peste 132 573 lei au fost retrași de la ATM!

Nu s-au depus contribuţiile la plăţile salariale

La fel de alarmant e faptul că actualul director economic al SRTV, Mihaela Woytovict, fost prim vicepreședinte și contabilă a SPUSTV, figurează cu plăți salariale achitate în cuantum de peste 100.000 lei pentru care nu s-au depus și achitat contribuțiile datorate statului, așa cum cer prevederile legale!

Totodată, aceste sume nu se identifică nici în declarațiile de avere depuse la SRTV și ANI:

Conform explicațiilor menționate în extrasele bancare, Sindicatul a efectuat plăți reprezentând Lichidare drepturi salariale către Cârligeanu Marius și Woytovict Mihaela.

În urma inspectării informațiilor în fișa sintetică de plătitor, am observat că nu au fost declarate contribuțiile de natură salarială aferente drepturilor salariale achitate către Woytovict Mihaela – se arată în document.

Bani grei la avocaţi uluiţi

Raportul prezintă și sumele exorbitante (peste 130.000 lei în ultimii ani!) plătite Cabinetului avocatului Uluitu pentru diverse cauze, unele chiar împotriva organizației noastre, pentru a ne împiedica să vă negociem și să vă apărăm drepturil,e în calitate de organizație sindicală reprezentativă!

Ce înseamnă aceste nelegalități și abuzuri, trageți singuri concluziile! MediaSind TVR, la sesizarea unor membri curajoși, a tras mai multe semnale de alarmă asupra corupției și abuzurilor împotriva angajaților TVR, membri ai acestei așa-zise organizații sindicale, începând cu disponibilizarea inumană a celor peste 700 de colegi care au fost nevoiți să părăsească instituția din cauza trădărilor din partea unor pretinși lideri și până la pierderea majorității drepturilor pe care angajații le-au avut în CCM!  (amănunte aici: SPUSTV sau lupul îmbrăcat în haină de oaie)

O chestiune sindicală internă

Acum este doar problema membrilor SPUSTV să ceară explicații oficiale liderilor sindicali despre modul în care au fost gestionați banii organizației.

Și tot a lor dacă mai doresc să cauționeze cu prezența o organizație care a demonstrat că este toxică pentru membrii săi și o pată neagră în istoria mișcării sindicale din TVR.

Dar este și problema autorităților statului  care au fost sesizate despre aceste nelegiuiri penale să facă dreptate în acest caz!

Mai jos, concluziile Raportului Economic.

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 7 martie 2023

Share