Cum a fost la protest. Vom avea o vară fierbinte

Share

Cum-a-fost-la-protest.-Vom-avea-o-vară-fierbinteDuminică seară am avut un alt mic protest contra Guvernului şi a lui Ponta, ceva mai mare decât cel de vineri, cu plecare de la Piaţa Universităţii. Manifestanţii au fost opriţi să ajungă la Piaţa Victoriei, la sediul Executivului.

Jandarmii au legitimat mai multe persoane. Ok. Jandarmii au impus manifestanţilor să nu intre pe carosabil. Protestul a fost organizat de PMP, care ceruse autorizaţie şi nu a primit.

De la Piaţa Universităţii au plecat nişte manifetanţi care protestau în chestiunea cu Schweighofer şi defrişările ilegale. Pe drum, scandările s-au apropiat progresiv de cazul premierului urmărit penal.

PNL vrea să facă un lanţ uman în jurul Parlamentului peste două săptămâni în această chestiune. Aşa de repede? De ce nu peste două luni? Sau mai bine peste doi ani!

Marcisa Iorga se întreabă, apropos de poza de mai sus (care e de pe contul lui Eugen Tomac), de la protest:

Ati vazut scene similare cu vreun parlamentar la plimbarea de asta-vara? Dar la manifestatiile din vara lui 2012?

Răspuns corect: nu.

Ok. Sorin Oprescu meditează la wieglerii pământului zilele astea şi smulge petale de margarete: “Mă wiegleresc… Nu mă wiegleresc… Mă wiegleresc…”. Aşa că nu a avut timp să dea ausvaisuri pentru manifestaţii.

Tot Narcisa Iorga povesteşte ce a văzut la tembelvizor:

Ponta TV
La ora 12.30, în Piața Victoriei erau strânși câteva sute de manifestanți care cereau demisia lui Victor Ponta. B1 anunța 200, Realitatea tv, 500.

Antena 3 a transmis că PMP a organizat ilegal mitingul și că ”oamenii lui Băsescu i-au amenințat pe jandarmi”, pe acest subiect insistând și după ora 13 și, probabil, va urma așa toată ziua: adică, oameni buni, nu ieșiți la miting că vă bateți cu jandarmii pentru Băsescu.

B1 a transmis o știre scurtă, în care reporterul abia a apucat să spună că Jandarmeria București i-a amendat pe organizatorii mitingului cu 10.000 de lei pentru că nu au respectat condițiile stabilite inițial. A fost tăiată și declarația lui Eugen Tomac din live.

Singura televiziune care a insistat să prezinte mitingul de protest inclusiv cu declarații ale protestatarilor a fost Realitatea TV

Ziare.com spune că reporterul aflat la faţa locului (mai ştie cineva poemul acela al Ninei Cassian, din anii 50, “Am fost la faţa locului / Şi faţa locului era umflată…“?, e, aşa şi acum…) a fost anunţat că, dacă nu pleacă din Piaţa Universităţii, va fi legitimat şi toţi cei legitimaţi primesc amenzi. Inclusiv jurnaliştii.

Asta nu e ok. Am remarcat încă de la mitingurile albe ale Opoziţiei, din vara anului 2012, agresivitatea jandarmilor. Jurnaliştii, când se petrece ceva, trebuie să fie acolo, să consemneze. Înseamnă că se vor întâmpla şi lucruri despre care nu trebuie să scrie.

Aşadar, la mitingurile albe ale Opoziţiei, de lângă Piaţa Revoluţiei (în parcarea de la Athenée Palace), jandarmii primiseră ordin să ţină manifestanţii sub presiune, cu un culoar de circulaţie la gardul de delimitare, pe care, dacă stăteai pe loc, erai impulsionat, cu agresivitate manifestă, să te mişti continuu. Astea sunt dispoziţii primite de la superiori. Un jandar nu face asta de capul lui.

Aşa că nu e ok ce se întâmplă acum. Mie îmi sună a agresivitate preventivă, pentru că băieţii au prevăzut că vor urma zile cu manifestaţii mai mari. Pentru descurajarea ieşirii omului la protest.

E clar. PSD are plan de cotingenţă pentru situaţia în care Ponta e urmărit penal. Vom avea o vară plină. Ăştia nu se lasă duşi aşa, cu una – cu două.

Share