CTP atrage atenţia că apartenența României la UE, de care până recent unii au dorit să ne văduvească, își arată acum imensul beneficiu: avem vaccinul anti-COVID.
Gazetarul a subliniat că, dacă România nu făcea parte din UE, ar fi luat „de pe jos acum vaccinuri, așa cum ia Ucraina, așa cum ia Republica Moldova”.
„Am văzut acum atacuri ale foștilor antivaccinişti, în legătură cu faptul că nu sunt destule vaccinuri. E un semn bun! Până acum au ținut-o gaia mațu’: Vaccinul! Ne face crocodili, femei cu barbă, nu-l faceți!. Acum, când s-au redus la un moment livrările, valul antivaccinist a dispărut, ce să zică ei?
– Nu sunt destule vaccinuri! Uite ce fac ăștia! Stă lumea pe la cozi >> – ăsta e un semn bun. Înseamnă că și-au dat și ei seama că nu mai rentează să susții aberațiile alea agresive antivacciniste și au trecut pe direcția asta”, a spus jurnalistul.
CTP a declarat că trebuie să nu pierdem din vedere perspectiva mai largă, și anume faptul că, dacă țara noastră nu era membru UE, nu am fi beneficiat de vaccinurile anti-COVID.
„Aici trebuie spus un singur lucru: când comentăm acum, fie că suntem foști sau actuali antivaccinisti sau nu, când comentăm faptul că nu sunt suficiente vaccinuri, că s-au livrat mai puține, că poate vin luni, poate nu vin 180.000, poate vin numai 150.000…
Oameni buni, dacă nu eram în Uniunea Europeană, de unde un anumit partid a vrut acum un an și jumătate să ne scoată, luam de pe jos acum vaccinuri, așa cum ia Ucraina, așa cum ia Republica Moldova”, a subliniat acesta.
Gazetarul s-a declarat de acord cu gestul autorităților de la București, de a da o parte din vaccinurile primite către Chișînău.
„În Republica Moldova dăm noi 200.000 de vaccinuri, să-i ajutăm, și bine facem. Nu sunt membri ai Uniunii Europene și atunci le este foarte greu, nu au vaccinuri. Sunt țări care nu sunt în Uniunea Europeană și care au primit 25 de vaccinuri. 25.
Atrăgea atenția Organizația Mondială a Sănătății că din pricina faptului că țările mari, dezvoltate, superputerile, în special Statele Unite, câtă vreme era Trump acolo, au făcut înțelegeri separate, colaterale cu companiile producătoare, au cumpărat producția în avans cu arvună și pentru țările mai amărâte n-a mai rămas nimic.
România e în Uniunea Europeană, de-aia primim vaccinuri acum. De aceea putem să spunem că nu s-a livrat suficient săptămâna asta… Pentru că se livrează”, a spus Cristian Tudor Popescu.
Încă de la finalul lunii noiembrie, mai mulți lideri liberali au anunțat că România va dona o parte din aceste vaccinuri către Republica Moldova. Alexandru Rafila califica atunci gestul României că unul de solidaritate.
Primele doze de vaccin din cele 200.000 promise Republicii Moldova de președintele României, Klaus Iohannis, ar putea ajunge la Chișînău chiar în această săptămână.