Cosmin Contra nu prea ştie cum să folosească jucătorii de la Naţionala U21

Share

Fără să am pretenţia că mă pricep ca un selecţioner, voi spune în continuare câteva lucruri pe care le cred despre Cosmin Contra şi naţionala de fotbal a României.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

1. Evident, Cosmin Contra este un pas în plus la Naţională, faţă de Cristoph Daum. S-ar putea însă să nu fie de-ajuns. Antrenorul Naţionalei are o misiune dificilă. Cu o presă ostilă şi şacalii din mafia fotbalului românesc aşteptând momentul potrivit (al eşecului) ca să preia din nou controlul echipei naţionale, el trebuie să livreze performanţă.

Cum? Făcând schimbul de generaţii, de la actualii jucători maturi, la puştii lui Mirel Rădoi. A început să-i promoveze intens în prima selecţionată, dar nu le-a găsit încă locul potrivit în echipă, care încă nu merge.

2. Ianis Hagi purta pe tricou, la Naţionala U21, numărul 10. Ca şi tatăl lui în echipa de seniori, de acum 20 – 25 de ani. În sistemul de joc clasic 1-4-3-3, care provine din WW-ul clasic al anilor 50 – prototipul la formula 4-2-4, a Naţionalei Braziliei din Epoca de Aur, cu Pele, din anii 50-70, mijlocaşul ofensiv central (care, în WW-ul anilor 70, era vârf retras) purta numărul 10. El era capabil să joace pe tot frontul de atac, venind dinspre mijlocul terenului.

Naţionala lui Hagi din anii 90 avea un defect constructiv: era înclinată spre stânga – chiar dacă Gică Hagi avea ambele picioare, el era un jucător care strângea dinspre mijloc-stânga, demarcându-se de pe extrema stângă.

Ar fi trebuit să poarte pe tricou numărul 11 (la Barcelona, Cruyff asta i-a scris pe tricou), dar, pentru a-l responsabiliza, Mircea Lucescu i-a dat tricoul cu numărul 10 şi l-a făcut căpitan, şi aşa a rămas.

Afirm că Ianis Hagi este un jucător cu potenţial tehnico-tactic superior tatălui său. Are ambele picioare, dar este un jucător care joacă cel mai bine pe centru, mijlocaş ofensiv central. Mirel Rădoi l-a folosit astfel şi i-a dat tricoul cu numărul 10.

Cosmin Contra i-a dat tricoul cu numărul 11 (ca şi cum l-ar fi sortit să fie mijlocaş ofensiv stânga, ca tatăl lui sau cum era Adrian Ilie) şi l-a pus să joace ultimele două meciuri, cu Spania şi cu Malta, mijlocaş dreapta (care în sistemul clasic primea tricoul cu numărul 7), în timp ce, fără nici o explicaţie logică, îi dă tricoul cu numărul 10 lui Gicu Grozav, care e un vârf retras.

Dincolo de tricouri şi numere, care sunt mai puţin importante (poţi să joci cu vârf de atac un jucător cu numărul 2 pe tricou), Contra trebuie să-l joace pe Ianis Hagi mijlocaş central ofensiv, şi nu pe dreapta, unde nu dă randament maxim.

De aceea nu a mers aşa de bine Naţionala, cu Spania şi Malta, în timp ce motivul pentru care i-am zăpăcit pe spanioli în repriza a doua a fost jocul celui de-al doilea play maker pe care îl avem, Alexandru Maxim.

3. Cu Spania, România avea mici şanse să învingă, dar este inexplicabil ceea ce a spus după meci Cosmin Contra (parafrază): “Toate echipele care au pus probleme Naţionalei Spaniei au folosit cinci fundaşi, deci aşa trebuia să fac şi eu”.

Greşit. Naţionala României nu a jucat niciodată sistemul 5-3-2 / 3-5-2, pentru care am o preferinţă aparte şi care are nevoie de jucători extrem de inteligenţi, cu calităţi deosebite, ce trebuie să joace în acest sistem o perioadă îndelungată de timp, de preferinţă şi la cluburi. Nu voi insista aici.

Naţionala României trebuia să joace 4-4-2, cum joacă de mult timp. Cred că Contra trebuia să folosească, cu prudenţă, jucătorii cei mai buni din Naţionala U21, mixaţi cu cei maturi, din echipa mare de până acum. Este clar că aceştia din urmă sunt cu o viteză sub cei din U21 şi reprezintă trecutul. Cum schimbi generaţiile? – aceasta este întrebarea.

Cosmin Contra a procedat corect jucând cu Tătăruşanu, trebuia să-l folosească pe Chipciu fundaş dreapta (înţeleg că acesta nu putea juca cu Spania, deci asta e, a ales bine să joace cu Benzar), pe stânga Toşca mi se pare punctul slab, dar cei trei croşetatori de ursuleţi Nedelcearu – Chiricheş – Dr. Grigore mi se par o irosire de potenţial de joc.

Spania a făcut ce a vrut şi a câştigat la mijlocul terenului. Dacă Contra ar fi jucat cu Chiricheş şi, cred eu, Nedelcearu stoperi, Guriţă ar fi putut avea un jucător în plus la mijloc. Înainte de meciul cu Spania, am crezut că acesta este Cicâldău. După meciul cu Malta, mă gândesc că şi Bordeianu putea fi acela.

Cred că un cuplu Răzvan Marin – Cicâldău / Bordeianu avea şanse mai mari, pe două linii cu Chiricheş – Nedelcearu, să contracareze Spania. În faţa lor, l-aş fi văzut mijlocaş central de la început pe Ianis Hagi. Pe stânga, Nicolae Stanciu, iar pe dreapta Ciprian Deac, cu George Puşcaş vârf de gura porţii.

Dacă tot ştim că avem un meci pe care sunt mari şanse să-l pierdem, măcar să jucăm fotbal, să ne impunem jocul nostru, ori să antrenăm momentul din viitor când vom reuşi asta, călindu-ne cu Spania, nu să fim preocupaţi să punem mine antipersonal contra spaniolilor.

4. Meciurile cu Norvegia şi Suedia sunt mai uşoare decât cel cu Spania, pentru că scandinavii sunt mai slabi decât Spania, dar mai grele decât acesta, pentru că miza e mult mai mare.

În aceste meciuri, Cosmin Contra va demonstra că se ridică la exigenţele Naţionalei României sau trebuie să plece. Oricum, aceasta este numai prima serie a probelor de profesionalism pe care va trebui să le dea, în următorii ani, şi dacă rămâne, pentru că invazia cu tineri furioşi, dornici de afirmare, foarte competitivi, de la U21, va continua susţinut după Olimpiadă.

Afirm că putem avea în câţiva ani o naţională de fotbal teribilă, cu un portar de clasă ca Tătăruşanu, avându-l în coastă pe la fel de competitivul Ionuţ Andrei Radu, cu o apărare beton, în care se vor fixa jucători extrem de valoroşi, proveniţi din laboratorul U21.

La mijloc, noul Dorinel Munteanu va fi Alexandru Cicâldău (dar Cicâldău e un jucător mai complex decât Munti), iar noul Gică Hagi va fi Ianis Hagi (care, am spus, este un jucător cu o arie de joc mai largă decât ilustrul lui tată). O certitudine este George Puşcaş, în spatele căruia tropăie jucători talentaţi, ca Andrei Tabarcea Petre.

Într-o ţară în care corbii din lumea fotbalului adulmecă mirosul de sânge, Cosmin Contra va demonstra peste o lună dacă este omul potrivit sau nu să le dea la temelie prin rezultatele obţinute.

Share