Grupul coral SOUND cântă româneşte în Basel

Share

Corul SOUND al Casei de Cultură a Studenţilor, dirijat de maestrul Voicu Popescu, va susţine duminică, 13 noiembrie 2011, ora 19:00, un concert la Biserica Sfântul Anton din Basel – Elveţia, la invitaţia şi împreună cu corul gazdă, Männerstimmen Basel.

devorbacugandurilemele

Frumoasa prietenie dintre cele două coruri a început în vara anului 2010, când cele două formaţii corale au concurat în aceeaşi competiţie corală de la Ohrid, Macedonia.

Deşi lupta a fost strânsă, fiecare dintre formaţii adjudecându-şi premii valoroase, acest fapt nu a împiedicat crearea unei legături artistice durabile, care a dat naştere unui schimb de experienţă între cele două coruri.

Pasiunea comună pentru interpretarea muzicii corale s-a concretizat într-un proiect artistic, care presupune realizarea a două concerte comune: primul va avea loc în această duminică la Basel, iar al doilea va avea loc la Bucureşti în cursul anului următor.

Corul SOUND se va deplasa în Elveţia între 11 şi 15 noiembrie, unde va avea repetiţii comune cu corul Männerstimmen Basel. Concertul va consta în 20 de minute cu repertoriu elveţian şi universal susţinut de corul din Basel, apoi încă 60 de minute cu repertoriu românesc şi internaţional în interpretarea Corului SOUND.

În ultimele 10 minute de concert, cele două coruri se vor reuni pe scenă, pentru a interpreta o piesă românească şi o a doua, propusă de corul elveţian.

Prin acest schimb de experienţă, Corul SOUND îşi propune dezvăluirea creaţiei româneşti unui public mai puţin familiarizat cu aceasta, punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional coral, precum şi creşterea vizibilităţii şi accesibilităţii culturii româneşti în spaţiul european.

Acest proiect este posibil datorită sprijinului financiar al corului-gazdă, Männerstimmen Basel, şi al companiei Tractebel Engineering.

Despre corul Männerstimmen Basel

Männerstimmen Basel este un cor de tineri din Basel, Elveţia, alcătuit din 25 interpreţi cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Corul a luat naştere în 2008 la iniţiativa foştilor corişti ai Knabenkantorei Basel (cor de copii).

Standardele înalte ale interpretării, experienţei şi instruirii dobândite la Knabenkantorei Basel au trebuit să fie păstrate mai departe, însă. Obiectivul principal al noului cor a fost acela de a ocupa un loc de frunte valoroasele coruri elveţiene.

Un pas în această direcţie a fost realizat, curând, prin succesele obţinute de Männerstimmen Basel în concursurile naţionale şi internaţionale la care a participat.

La Festivalul Corurilor Elveţiene de la Weinfelden 2008, corul a fost evaluat cu calificativul de “Excelenţă” de către juriu, iar la Festivalul Internaţional Coral din Tallinn-Estonia 2009, Männerstimmen Basel a câştigat premiul I pentru cel mai bun cor de bărbaţi.

Mai mult, Männerstimmen Basel a participat la emisiuni ale posturilor de radio elveţiene: DRS 1, Radio Suisse Romande şi Radio Rumantsch.

Repertoriul corului cuprinde un program variat, incluzând lucrări din ultimele cinci secole – de la muzica clasică tradiţională pentru coruri bărbăteşti, până la lucrări moderne.

Dirijorul corului Männerstimmen Basel este tânărul Oliver Rudin.

Despre Biserica Sfântul Anton din Basel

Biserica a fost construită între anii 1925-1927 de către arhitectul și profesorul Karl Moser, pe care Le Corbusier îl numea “Tatăl modernismului”. Este prima biserică construită în întregime din beton şi este recunoscută drept o capodoperă arhitectonică, un monument istoric.

Cu o lungime de 60 m, o lățime de 22 m și o înălțime de 22 m, biserica are dimensiunile unei catedrale; turnul are nu mai puţin de 62 m.

Interiorul este îmbogăţit de vitraliile înalte de aproape 14 m şi late de aproape 5 m, fiind împărțite în 16 (4×4). La lumina soarelui, datorită coloristicii vitraliilor şi a efectelor luminoase create de acestea, se creează o atmosferă și o strălucire unice, într-un contrast total față de betonul rece din care este construit biserica.

Altarul principal şi cele două altare laterale sunt din cărămidă roşie. Amvonul care pare că pluteşte în aer, este unic în creearea acestei senzaţii vizuale. Orga bisericii este a doua ca mărime din Basel.

Dirijorul Corului Sound, maestrul Voicu Popescu

S-a născut în Bucureşti, pe 22 februarie 1952. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie-Muzicologie, sectia Pedagogie, Compoziţie, Muzicologie, promoţia 1975.
Biografie

• Din 1988 şi până în prezent este dirijor al Corului de Copii Radio, cu activitate permanentă;

• Din 1994 este dirijorul Corului SOUND, cu aceeaşi activitate neîntreruptă;
În februarie-mai 2000 a asigurat producţiile artistice ale Corului Academic al Societăţii Române de Radiodifuziune;

•  1996-1997 – a activat ca maestru corepetitor şi director artistic la Corul Naţional de Cameră “Madrigal”;

• 1994-1996 – a fost lector la clasa de ansamblu vocal a Facultăţii de Music-Hall, Universitatea Ecologică – Bucureşti;

• 1980-1988 – a activat ca regizor muzical la Televiziunea Romană;

• 1975-1980 – a fost angajat artist liric la Corul Naţional de Cameră “Madrigal”.

Programul concertului:

 1. Nunta – Constantin ARVINTE
 2. Cântec şi joc din Maramureş – ar. Dan Mihai Goia
 3. Dor, dorule – Gavriil MUSICESCU
 4. Cântec de dor – cules de George VANCU
 5. Mă luai – Tudor JARDA
 6. Pripeală – Filotei Monahul
 7. Minune prea mare – Paul Constantinescu
 8. Ave Maria – Javi BUSTO
 9. Eli, Eli! – Deàk Bàrdos GYŐRGY
 10. Notre Père – Maurice DURUFLÈ
 11. Benedic, anima mea, Domino – Dominique GESSENEY-RAPPO
 12. Prende la vela – ar. Lucho Bermudez
 13. si alte variatiuni pe tema Chindiei… – Alexandru PASCANU
 14. Witness – spiritual, ar. Jack Halloran
 15. To the mothers in Brazil (Salve Regina) – Lars JANSSON, ar. Gunnar Eriksson
 16. Tatăl nostru  – Dan VOICULESCU (lucrare interpretată împreună cu Männerstimmen Basel)
 17. Otche nash – Alfred SCHNITTKE (lucrare interpretată împreună cu MännerstimmenBasel)

http://www.choralsound.ro/en

Share