Cine este pus să SAPE după bani, de sistemul corupt

Share

SAPE este o fabrică de sinecuri, responsabilă de eșecul operaţionalizării Hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești.

Dar cine este personajul care a completat peste 150 de declarații de avere şi de interese și deține mai multe funcții în același timp?

Cine este pus să SAPE după bani, de sistemul corupt

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești, proiectul de suflet al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a suferit săptămâna trecută un eșec, prin anularea licitației pentru un nou studiu de fezabilitate, însă nimeni nu a fost tras la răspundere pentru asta.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, documentația pentru licitație a fost dezastruoasă, motiv pentru care cei 15 posibili ofertanți au avut peste 70 de cereri de clarificări.

Licitația a fost lansată Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei, condusă de o persoană care a avut și are atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și de interese, în 15 ani.

Citeşte şi: Sinecurista Elena Petraşcu a fost angajată în Guvern, funcţie-cheie

Licitația a fost lansată Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei și fabrică de sinecuri, cu activitate neclară, condusă de o persoană care deține și a deținut atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și interes, în 15 ani, potrivit datelor de pe portalul Integritate.eu.

Șeful Directoratului SAPE SA este Nicolae Bogdan Codruț Stănescu, care deține această funcție din august 2019, aflându-se la al doilea mandat. Despre acesta, HotNews.ro a scris în iulie 2016 că avea la activ peste 25 de funcții la stat, dintre care opt chiar în acel moment, preferate fiind cele de membru în consilii de administrație ale companiilor energetice. De altfel, atunci era Șeful Direcției Generale Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie.

Citeşte şi: PSD i-a făcut lui Radu Herjeu sinecură, în Radio România

Una dintre funcții era și de consilier al unui viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu. Deși acesta nu mai este, în prezent, viceguvernator, Stănescu a rămas în continuare în BNR, pe funcția de consilier de strategie, cu o indemnizație secretizată. La fel de secretizat este și salariul pe care îl primește ca director al SAPE SA.

Din 2016 și până în prezent a acumulat și alte funcții la stat, cum ar fi cele de membru în Consiliile de Administrație ale unor companii în care statul deține acțiuni, precum Teletrans SA, Rompetrol Rafinare SA sau Depogas SRL.

Potrivit ultimei declarații de avere, din mai 2023, mai este și arbitru la Curtea de Abitraj București și administrator special la Oltchim.

Până în decembrie 2020 a fost și consilier part-time al directorului executiv al Asociației de Dezvoltare Intracomunitară de Transport Public București – Ilfov.

Exceptând funcția de la BNR și cea de la SAPE, pentru celelalte sunt trecute veniturile, care cumulat au ajuns anul trecut la circa 458 mii lei.

Share