home SPORT AS Roma – CFR Cluj 1-2 în UEFA Champions League

AS Roma – CFR Cluj 1-2 în UEFA Champions League

Share

FOTOINFO: Dopo Capello, vince un altro friulano all’estero: Maurizio Trombetta, oggi al debutto sulla panchina del CFR Cluj squadra rumena che il 1 settembre si è affidata alle sue cure!
SURSA:
slowfootball.blogspot.com

Cred ca, in primele momente ale meciului, Andone suferea ca un caine.

Probabil ca a suferit tot timpul acestui meci. Cred ca i s-a facut o nedreptate.

Roma a incercat, in primele minute, sa domine si sa vina peste clujeni, dar prea a reusit. CFR a inchis culoarele in fata apararii, intr-o formula de joc elastica, capabila oricand sa se desfaca pe faza de atac.

Italienii au parut, in debutul jocului, ca sunt pusi pe un joc de presiune continua si de razboi al nervilor, fara arogante si figuri, cum am vazut din plin la alte echipe.

Trombetta, spilcuit si sobru

Am remarcat diferenta dintre Maurizio Trombetta si Victor Piturca: italianul, spilcuit, pus la patru ace, Tzipurca ponosit, in vesnicul lui trening destinat calmarii superstitiilor. De prin minutul cinci, italienii s-au asezat intr-un continuu atac, peste clujeni.

Dar clujenii au iesit pe contraatac si Yusuf Kone era sa inscrie, din centrul careului mare. Bara Vucinici in minutul 15! Nu a fost ofsaid. CFR nu a reusit sa blocheze culoarele italienilor in propriul careu, si gol inscris in minutul 17 de catre Cristiano Panucci.

Dar centrarea lui De Rossi a fost dupa un fault clar al acestuia la adversarul sau direct! In faza anterioara, Culio insa a fost cel care l-a faultat pe De Rossi, deci decizia corecta a arbitrului Bashkakov ar fi trebuit sa fie lovitura libera (un fel de corner scurt) pentru italieni.

Deja, dupa gol, mi s-a parut ca jucatorii clujeni sunt covarsiti de importanta meciului. Nu am vazut la ei, cel putin in aceasta secxtiune a jocului, acelasi travaliu, aceeasi alergare furibunda, tipica clujenilor, in acoperirea dispozitivului tehnico-tactic, care consider ca este punctul forte al CFR-ului.

Gol superb Culio, dupa o combinatie stralucitoare cu Trica

Sut Dubarbier extrem de periculos in minutul 22! Mi-a placut acest Yusuf Kone, despre care cred ca este o mare achizitie pentru Cluj. Una peste alta, dincolo de greseala de marcaj de la golul fulgerator al lui Panucci, clujenii, cu diferenta evidenta de experienta, nu mi s-au parut depasiti de romani.

Dovada: minutul 28 – gol Culio, dupa o faza superba, tehnica, stralucitoare, mult mai frumoasa decat cea a golului roman, facuta de Trica, autorul unui calcai superb. Sa recunoastem, cu Andone CFR Cluj juca de doua ori mai rapid, insa gresea multe pase din acest motiv si nu-si fixa astfel adversarul.

Lectia temporizarii de la Cluj

E ciudat cum CFR Cluj, cu portughezi si argentinieni in lot, antrenati de un italian, ii invata pe romani lectia temporizarii. La faza golului, ardelenii au inghetat jocul, apoi brusc au apasat pe accelerator, au facut un un-doi Culio-Trica si gata!

Au urmat minute de dominare sterila a Romei si pistoane date de Cluj pe contraatac. Apoi CFR a luat conducerea jocului, dominand si trimitandu-si adversarul in aparare. Repriza s-a terminat astfel, dupa o lectie tactica predata de Trombetta.

I-a cam inghetat zambetzelul lui Francesco Totti, nu-i asa? Clujenii au inceput cam lejer repriza a doua, gresind multe pase elementare. Si gol Culio, inscris in minutul 48, cu un sut dintr-o bucata cu ristul exterior, la o respingere balbaita a romanilor!

Totti intra in locul lui Riise! In locul acestuia, in aparare a trecut Max Tonetto. Luciano Spaletti risca! In minutul 55, arbitrul rus a gresit, nedandu-i cartonas rosu lui Loria, care l-a tinut pe Culio in faza de ultim aparator.

Invata, Piturca, invata! Ia lectii tactice de la Trombetta…

In continuare, dupa golul doi al clujenilor, am avut senzatia ca romanii nu isi revin si sunt foarte crispati in joc. In continuare AS Roma a atacat steril si CFR Cluj a contraatacat sistematic si extrem de periculos.

Minutul 66, Sixto Peralta a intrat in locul lui Eugen Trica. In minutul 67, Totti a cersit penalty, ceea ce spune mult despre starea lor de spirit si disperarea care ii incerca in acele momente. Ratare extraordinara a lui Sixto Peralta, care s-a aflat la un pas de 3-1!

Invata, Piturca, invata! Asa se joaca fotbal! Asimileaza, Victoras, asimileaza! Minutul 76, schimbare Taddei – Montella. Peisaj cu italieni disperati. Ma intreb ce isi zic italienii: “Paradoxali, romanii acestia! Pierd cu Lituania la Nationala, si uite-i cum joaca!”.

Ok, sunt foarte multi straini, dar si romanii joaca, si sunt niste romani pe care Piturca nu i-a bagat in seama aproape deloc: Trica, Gabi Muresan… Spaletti isi sifoneaza costumul, strangandu-l in jurul corpului avan. Alte faze superbe ale clujenilor! Nu mai am timp sa le (de)scriu!

Minutul 87: a iesit Dubarbier si a fost schimbat cu Cristi Panin. Clujenii au incercat sa fortifice apararea. Cristian Panin contra Francesco Totti! O, Doamne! Si victorie a echipei noastre campioane, CFR Cluj!

Share