Cele 31 de tancuri Abrams sunt în Ucraina (armata americană)

Share

Toate cele 31 de tancuri Abrams M1A1, de fabricație americană, promise Kievului de către Administrația Biden, au ajuns în Ucraina, potrivit armatei americane.

Colonelul Martin O’Donnell, purtător de cuvânt al armatei americane din Europa și Africa, a declarat pentru VOA că toți ucrainenii care s-au antrenat pe tancuri, cu forțele americane, în Germania, s-au întors de asemenea în Ucraina, împreună cu muniția și piesele de schimb pentru tancuri.

Cele 31 de tancuri Abrams sunt în Ucraina

“Ne-am respectat partea noastră de înțelegere. Din acest moment, depinde de ei [Ucraina] să stabilească când și unde vor livra această capacitate”, a spus O’Donnell.

Oficialii militari spun că ar putea dura ceva timp până când Abrams-urile vor fi trimise pe câmpul de luptă, deoarece trupele ucrainene se vor asigura că au elementele de sprijin necesare, la fața locului, și vor determina când și unde să folosească tancurile, pentru a avea cel mai mare efect împotriva forțelor rusești.

“Cred că Ucraina va stabili deliberat momentul și locul în care le va folosi”, a spus O’Donnell. “Tancul Abrams este un vehicul blindat extraordinar, dar nu este un glonț de argint. În cele din urmă, determinarea Ucrainei de a pătrunde este cea care contează cel mai mult”.

Citeşte şi: Ucraina va primi 100 de tancuri de luptă Leopard 1

Primul dintre cele 31 de tancuri Abrams de fabricație americană a fost livrat Ucrainei la sfârșitul lunii trecute, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Livrarea a venit mai repede decât estimările inițiale și la timp pentru o potențială utilizare, în ultimele săptămâni ale contraofensivei Kievului împotriva forțelor rusești, înainte de instalarea iernii.

“Tancurile Abrams sunt deja în Ucraina și se pregătesc să ne întărească brigăzile”, a scris Zelenski, pe Telegram.

Citeşte şi: Armata SUA anunță planuri de modernizare a tancului M1E3 Abrams

Tancurile Abrams se vor adăuga altor tancuri occidentale, aflate deja în arsenalul Ucrainei, care luptă pentru a recupera teritoriul deținut de ruși, în regiunile estice și sudice ale Ucrainei.

Angajamentul SUA de a dona tancuri Abrams, la începutul acestui an, a venit alături de un angajament din partea națiunilor europene, de a livra tancuri Leopard 2, de fabricație germană, pe care Berlinul nu a fost dispus să le aprobe fără un angajament similar din partea Statelor Unite.

Regatul Unit a fost prima țară care a fost de acord să trimită tancuri occidentale în Ucraina, promițând tancurile sale Challenger 2, în luna ianuarie a acestui an, care au sosit în primăvară.

Nişte fiare

Maiorul britanic Nick Bridges a declarat pentru VOA, la scurt timp după anunțul Regatului Unit, că tancurile Challenger 2 pot “încasa mai multe lovituri și pot rămâne în luptă”, chiar dacă sunt considerate mai lente decât tancurile Abrams și Leopard 2.

“Bătăliile din Ucraina vor fi lente, iar ceea ce ai nevoie este un tanc greu, precum un Challenger, care să poată încasa mai multe lovituri, mai mult decât un T-72 [tanc de fabricație rusească], care va fi probabil distrus după un singur foc”, a declarat el.

Forțele rusești au lovit un tanc Challenger 2 în Ucraina pentru ceea ce părea a fi prima dată, luna trecută. O înregistrare video difuzată la momentul respectiv a arătat un tanc grav avariat, în flăcări, o sursă occidentală din domeniul Apărării confirmând pentru agențiile de presă că tancul era într-adevăr un Challenger 2 și că tot echipajul a supraviețuit atacului.

Încă nu decisiv

Ucraina a cerut sute de tancuri occidentale pentru ofensiva sa. Până în prezent, au primit zeci. Ucraina a intensificat o campanie de raiduri cu rachete și drone, pentru a lovi ținte aflate adânc în spatele liniilor rusești, ceea ce a plasat părți din Peninsula Crimeea ocupată sub atacuri repetate.

Dar, în apropierea iernii, forțele ucrainene nu au reușit încă să realizeze o înaintare decisivă, o preocupare a susținătorilor Kievului, care a ridicat întrebări cu privire la viitorul sprijin internațional.

Sosirea tancurilor Abrams în Ucraina are loc în contextul în care Statele Unite au oferit până la 200 de milioane de dolari în ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, într-un pachet de săptămâna trecută.

Share