Cei de la Tribunalul Bucureşti au făcut-o de oaie. Acum se dau lucizi şi echidistanţi

Share

După clasarea Dosarului 10 august, Tribunalul Bucureşti iese public şi îşi ia apărarea, invocând independenţa Justiţiei.

Reprezentanții Tribunalului București au precizat, în urma reacțiilor față de decizia de respingere a cererii DIICOT de redeschidere a urmăririi penale, în Dosarul 10 august, că hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispozițiilor legale incidente cauzei și pe baza probatoriului administrat, “nu pe bază de emoții și sentimente”, conform Ziare.com.

“Constatând că reacțiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanților puterilor legislativă și executivă, Tribunalul București reamintește dispozițiile constituționale, conform cărora, în statul de drept și în democrație, cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și, în echilibru, colaborează și se respectă reciproc, independent dacă soluțiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu așteptările exponenților lor”, a transmis Tribunalul București.

Biroul de Informare și Relații Publice al Tribunalului București a transmis precizări față de reacțiile exprimate în spațiul public, cu referire la hotărârea judecătorească, pronunțată de Tribunalul București, în dosarul nr. 26704/3/2020.

Instanța a arătat că, în pronunțarea soluțiilor, judecătorii sunt independenți și se supun numai legii, în conformitate cu art. 124 alin. 3 din Constituția României.

Hotărârea nu este adoptată pe baza de emoții

“Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispozițiilor legale incidente cauzei și pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoții și sentimente.

Constatând că reacțiile manifestate provin preponderent, din partea reprezentanților puterilor legislativă și executivă, Tribunalul București reamintește dispozițiile constituționale, conform cărora, în statul de drept și în democrație, cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și, în echilibru, colaborează și se respectă reciproc, independent dacă soluțiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu așteptările exponenților lor”, au subliniat reprezentanții Tribunalului București.

Conform acestora, “discursul public la adresa hotărârilor judecătorești pronunțate trebuie să fie caracterizat de echidistantă, pentru că, numai respectând ordinea de drept și hotărârile judecătorești, se va restabili echilibrul social încălcat”.

Share