CEDO, plângere respinsă pe o cerere aproape identică aceleia a lui Dragnea

Share

CEDO a respins o plângere care fusese formulată de un cetățean român. Cauza este aproape identică aceleia înaintate de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, în Dosarul Referendumul.

Petentul susţine că decizia de condamnare, pronunțată de un complet de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu a fost semnată de toți judecătorii.

În anul 2017, un cetățean român, Olimpia-Mirela Iancu, a sesizat CEDO, după ce pe 3 iunie 2016 a fost declarată vinovată de complicitate la escrocherie, de un complet de cinci judecători ai ÎCCJ, și condamnată la un an de închisoare, cu suspendare.

Aceasta a invocat articolul 6 § 1 al Convenției, respectiv dreptul la un proces echitabil, după ce motivarea deciziei de condamnare nu a fost semnată decât de patru dintre cei cinci judecători care au format completul.

Al cincilea judecător s-a pensionat între timp, iar motivarea a fost semnată în numele său de un alt judecător, care nu a participat la procedură (este vorba despre Livia Stanciu, care s-a pensionat pe 13 iulie 2016).

CEDO notează în decizia pronunțată recent că minuta deciziei, datată în aceeași zi cu pronunțarea (3 iunie 2016), are semnătura tuturor celor 5 judecători din complet (L.D.S., I.I.D., F.D., V.H.S. et A.G.I.), precum și a magistratului asistent (A.A.C.T.).

Share