Rusia încearcă să creeze fundamentele unei noi Europe, iar vechea Europă nu este foarte bună să se apere pe sine.
Dacă „tu ești Putin și te gândești cu adevărat la viitor, trebuie să vezi care este structura care va exista post-războiul ucrainean și vor căuta o structură pe care o pot apăra și poate, oportunist, să avanseze în acea structură”, spune analistul american în chestiuni securitare George Friedman.
Rusia încearcă să creeze fundamentele unei noi Europe
„Putin a spus că decăderea URSS-ului a fost cel mai mare dezastru geopolitic din ultima sută de ani”, aminteşte expertul.
„Nu știu dacă la nivel global, dar cu siguranță în istoria rusă. El este un om al KGB-ului, care a lucrat în Germania de Est, în echivalentul CIA. A plâns când URSS-ul a căzut și el vrea să restaureze și încearcă să creeze alianțe pe acest plan”, spune George Friedman.
De ce, după războiul din Ucraina, nu ar încerca Rusia, într-o formă sau alta, să își crească puterea, adâncimea strategică? – se întreabă pe jumătate retoric Friedman.
Citeşte şi: Vladimir Putin, delir: Rusia este economic peste Germania!
Rușii știu foarte bine că pericolul împotriva Rusiei vine din Europa, nu din China. Sunt europenii – Napoleon, Hitler – care au venit în țara lor, explică expertul.
„Deci ar fi ilogic pentru ei să nu încerce să facă asta. Dacă va avea succes e o discuție mult mai lungă. Însă cu siguranță el face ceea ce cred eu că va face. Se pregătește pentru un război în Europa. (…)
Rușii sunt foarte conștienți că au pierdut acest război cu Vestul. Chiar și războiul din Ucraina sunt încă atenți. Știți, războiul (…) este un plan pe care ți-l faci, cu anumite riscuri. Trebuie să înțelegem cum fiecare caută slăbiciunile NATO.
Citeşte şi: Rusia, agresivă în atragerea de studenţi români la studii
Este o alianță, într-adevăr, dar e o alianță în care ai opțiunea de a alege dacă vrei să participi activ. La fel și Uniunea Europeană. Dacă ne uităm în Europa, realitatea e că nu vedem o Europă unită, ci una foarte fragmentată, unde Statele Unite încearcă să, cum se spune, să conducă o turmă de pisici.
Însă dacă ne uităm la europeni, în discursul lor și discordia de care dau dovadă, la deschiderea pe care o văd aici, îți asumi acest risc? Un risc mare. Dar dacă nu își asumi acel risc, ar fi în termenii altcuiva acest război”, spune George Friedman, conform TVRInfo.