CCR dă dreptate PSD, în demiterile şefilor TVR şi Radio România

Share

Până când se va schimba raportul politic de forţe în CCR, instituţia aceasta, colonizată de PSD, aşa va acţiona: contra românilor.

CCR a admis în unanimitate sesizarea PSD privind noile numiri de la TVR și Radioul Public, după demiterea celor doi șefi, Doina Gradea și Georgică Severin, a anunțat Marcel Ciolacu.
„Petrecerea s-a terminat! Plecați acasă! Cu tot cu experții voștri în vrăjitorie! CCR – în unanimitate, a dat dreptate astăzi PSD, pe sesizarea privind numirile ilegale de la TVR și Radio!
Nu ne oprim aici! Vom lupta în continuarea împotriva acestei puteri abuzive, care încearcă prin mijloace antidemocratice să își subordoneze politic toate instituțiile statului!
Astăzi, depunem sesizarea la CCR privind revocarea Avocatului Poporului. Demersul stalinist al PNL-USR-UDMR trebuie să ajungă la coșul de gunoi al istoriei!
În plus, vom trimite adrese către Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și toate celelalte organismele internaționale prin care vom semnala atacul acestei Coaliții TOXICE asupra statului de drept!”, a anunțat Ciolacu.
Comunicatul CCR
1. A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune;
2. A admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului Romanieinr.31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Televiziune.
Pentru pronunțarea acestor soluții, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituțional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală.
Astfel, au fost nesocotite prevederile art.19 și 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) și (3) din aceeași lege, fără a fi întrunită condiția din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situația specială a situației tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune.
PSD a sesizat, acum o lună, Curtea Constituțională cu privire la numirea directorilor generali interimari ai SRTv și SRR de către Parlament.
Parlamentul a votat pe 11 mai, numirea Ramonei Săseanu în funcția de director general interimar al Societății Române de Televiziune, pentru o perioadă de șase luni, și a lui Liviu Popescu, în poziția de director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, tot pentru un interval de șase luni.
PSD susține că „singura prevedere legală aplicabilă situației din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate și de execuție bugetară, fiind necesară, ulterior, declanșarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administrație a Societății Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
Nimic nu a împiedicat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit să declanșeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de ședință a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greșită a legii și încălcarea acesteia, întrucât nici una din cele trei articole enunțate mai sus nu se poate aplica în speța de față.
Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă și alte situații, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii”.
PSD invocă același argument și în sesizarea formulată la Curtea Constituțională, referitoare la hotărârea Parlamentului, privind numirea directorului general interimar al Societății Române de Radiodifuziune.
Share