Purtarea aparatului dentar a reprezentat pentru mult timp doar o metodă prin care obținem dinți drepți și un zâmbet perfect. Dar aparatul dentar are mult mai multe roluri decât cel estetic. Bineînțeles, purtarea aparatului dentar este recomandată de către medicul ortodont, dacă se consideră a fi necesar. Însă, e nevoie a cunoaște care sunt semnele ce indică programarea la cabinetul de ortodonție.
Adesea, creșterea incorectă a dinților este cel mai frecvent motiv pentru care se face o programare la medicul ortodont. Aceasta necesită tratament, deoarece dinții strâmbi sunt frecvent asociați cu:
-
aspect estetic neplăcut;
-
malocluzie (mușcătură greșită);
-
solicitarea în exces a mușchilor masticatori;
-
dificultăți în realizarea igienei dentare;
-
risc crescut de a dezvolta carii și afecțiuni gingivale.
În timp, dinții strâmbi determină apariția altor afecțiuni stomatologice, în special prin faptul că igienizarea danturii se realizează cu dificultate. În plus, o mare parte dintre persoanele care au astfel de probleme stomatologice au o stimă scăzută de sine.
Malocluzia este frecvent întâlnită la persoanele care prezintă anomalii ale dezvoltării danturii. Copii nu resimt efectele malocluziei, dar în timp aceasta poate conduce la:
-
suprasolicitarea musculaturii;
-
eroziunea smalțului dentar;
-
dificultăți în curățarea optimă a dinților;
-
pierderea dentiției.
În cazul malocluziei, nu doar mușcătura este afectată, ci și masticația. Astfel, aceasta nu permite mărunțirea optimă a alimentelor, ceea ce va îngreuna digestia. În timp, vor apărea afecțiuni digestive.
Așadar, dacă ești părinte și observi la copilul tău o mușcătură greoaie sau procesul de masticație se realizează cu dificultate, programează un consult la medicul ortodont.
Bruxismul sau scrâșnitul dinților din timpul somnului poate sugera o poziționare incorectă a dinților. Este important a trata această afecțiune din timp pentru a preveni deteriorarea smalțului dentar.
În cazul în care bruxismul nu se tratează, acesta poate persista în viața de adult. Complicațiile sunt din ce în ce mai severe, putând fi necesare lucrări ample ale danturii, precum: coroane dentare, proteze, implanturi.
Dificultățile de pronunțare a unor sunete este frecvent întâlnită la copii. Aceasta poate avea mai multe cauze și de cele mai multe ori, pronunția se ameliorează prin efectuarea unor ședințe de logopedie. Însă, dacă la finalizarea acestora, pronunția nu se îmbunătățește, cel mai probabil cauza este dată de alinierea incorectă a dinților. În acest mod, poziționarea limbii în timpul vorbirii se face greșit, iar sunetele emise nu sunt corecte.
Pentru a ameliora pronunția în astfel de situații, întreabă medicul ortodont care este varianta de tratament care se potrivește copilului tău.
Este important de menționat că există și alte situații când este necesară purtarea aparatului dentar, precum:
-
respirația pe gură se realizează cu dificultate;
-
în timpul vorbirii sau a masticației, copilul își mușcă frecvent obrazul, limba, buzele (fără intenție);
-
spațiile interdentare sunt prea mari sau prea mici;
-
dentiția temporară (dinții de lapte) au căzut prea devreme;
-
dureri dentare.
În cazul în care te întrebi cât costă un aparat dentar copii, pretul diferă în funcție de complexitatea cazului. Astfel, costul este raportat la modelul aparatului dentar, mărimea acestuia, materialele din care este realizat.
Purtarea aparatului dentar aduce o multitudine de beneficii, nu doar estetice, dar și în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții. Acestea previn instalarea multor afecțiuni dentare și gingivale, în special dacă igiena dentară este realizată corespunzător. Aparatul dentar este recomandat de către medicul ortodont. Astfel, dacă sunt prezente unele semne, precum dinți strâmbi, mușcătură incorectă, bruxism consultă cât mai repede un medic cu experiență.