home GAFE JURNALISTICE, MASS MEDIA BUMEA LUI LANCIU Aberaţii despre politică şi mass-media

BUMEA LUI LANCIU Aberaţii despre politică şi mass-media

Share

După o perioadă de timp în care am reuşit să-l ascult pe Radu Banciu fără să detectez nişte gafe foarte importante şi am fost de acord cu multe lucruri spuse de el, chiar dacă m-a plictisit cabotinismul său, Banciu a gafat iar, chiar în această seară, când vorbea despre OTV.

Ce credeţi că a spus insul? Că lui Dan Diaconescu i-a fost însfertuită licenţa de emisie pentru OTV până pe 4 iulie pentru că şi-a făcut campanie electorală atunci când nu avea voie, pentru că încă nu suntem în campanie electorală! Phaaa! Cumplit! Atât ai înţeles din politică şi mass-media, Banciule?

Realitatea este că Dan Diaconescu nu va avea voie să îşi facă reclamă electorală astfel niciodată, cum nici Dan Voiculescu şi nimeni nu are voie. De aceea, Voiculescu, de exemplu, a făcut o tembelviziune, A3, pe care mimează presa.

Textul legal

UPDATE: Pentru că am feed-back că nu s-a înţeles ce vreau să spun, voi detalia. Conform Legii audiovizualului

“ART. 26^1
(1) Pentru încurajarea şi facilitarea exprimării pluraliste a curentelor de opinie, radiodifuzorii au obligaţia de a reflecta campaniile electorale în mod echitabil, echilibrat şi imparţial.” (s.n.)

Radu Banciu, dacă era jurnalist profesionist, trebuia să treacă de citatul fals justificativ, dat de CNA în comunicatul de presă:

ART. 139
Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

, care este din Decizia nr. 220, din 24 februarie 2011, privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Banciu trebuia să citească legea română, nu să vorbească după ureche şi după un comunicat de presă CNA şchiop.

Pe de altă parte, CNA, când a luat o astfel de decizie fără precedent, trebuia să prezinte public, în comunicatul de presă, cadrul legal cu acurateţe. Nu a făcut-o, o facem noi şi prezentăm şi ce se va întâmpla în continuare (evident, dacă nu vor apărea reglementări suplimentare pentru perioada electorală, cum se întâmplă uneori).

În aceeaşi Decizie se spune, la următorul articol…

“(…)140
(1) În perioada campaniei electorale, furnizorii de servicii media audiovizuale pot insera publicitate politică numai în calupuri separate şi marcate corespunzător.
(2) Publicitatea politică trebuie să fie asumată în mod explicit, prin prezentare ori conţinut, de către candidaţi sau competitorii electorali.

Deci, chiar şi în campanie, OTV nu poate să facă nebunia pe care o face acum, adică un post de televiziune ce ar putea fi numit “Campania electorală continuă pro-PPDD”, ci trebuie să stabilească nişte “calupuri sparate marcate corespunzător”, în care publicitatea politică “trebuie să fie asumată în mod explicit”, atenţie, “în mod echitabil, echilibrat şi imparţial”.

Carevasăzică, chiar şi în timpul campaniei electorale Dan Diaconescu va trebui să facă întotdeauna calupuri de programe electorale dedicate, marcate ca atare, cu un conţinut publicistic echitabil, echilibrat, imparţial, nu o continuă goarnă pro-PPDD.

Să revenim la Felix Motanul

Slugile sale cheamă în studio diferite categorii de oameni care au diferite motive (politice sau economice) să dea în actuala putere şi regizează execuţii televizate, cu aparenţă de emisiuni de televiziune: buletine de ştiri, dezbateri, interviuri, talk-show-uri.

Aici e şmecheria şi de aceea nu i-a luat încă gâtul CNA postului A3: pentru că metoda este mai subtilă, pe când Dan Diaconescu le zice direct, pe faţă, cu nesimţire, de la obraz. E mai uşor să intri în colimator astfel.

Desigur, dacă se întrebuinţau şi nu erau coloraţi politic, membrii CNA până acum trebuiau de mult să deontologizeze sau să trimită în neant Antena 3. Dar aceasta este deja altă poveste…

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul Read more

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis Read more

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB Read more

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să Read more

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018. Read more

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor Read more

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de Read more

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile” Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă Read more

Share