AUR ar putea fi scos în afara legii, pentru elogii aduse Mişcării Legionare

Share

Entitatea artificială AUR, probabil creată pentru a zăpăci lucrurile în politica românească, este încolţită de statul de drept.

Alexandru Muraru, deputat PNL și reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, explică, într-un interviu pentru Europa Liberă, care sunt posibilele resorturi ale acestui fenomen și legătura sa cu evoluțiile de pe scena politică.

“Există un filon vechi naționalist și populist în România, reprezentat în anii 90 și primul deceniu al anilor 2000, de diferite formațiuni cu reprezentare parlamentară, dar acum cred că vorbim cu precădere de un partid de factură neo-fascistă, neo-legionară, ultranaționalistă”, explică Muraru.

“Dinamica lor este mare”, continuă politicianul, afirmând că “ei intercalează și alternează teme și motive din neo populismul european, fascismul românesc interbelic (excepționalismul, filiația religioasă), dar și un mod de acțiune specific acestor partide extremiste, o rețea aproape invizibilă dar eficiență din punct de vedere a captării aderenților”.

Un partid care face apologia persoanelor condamnate pentru crime de război, înalți funcționari ai regimului Antonescu, care au participat la implementarea deciziilor genocidale care au dus la exterminarea a aproape jumătate din comunitatea evreiască din România, este o formațiune extremistă, radicală, reacționară, dar care funcționează ca o „confederație” de -isme, dintre cele mai toxice și cu potențial mare de iradiere”, susţine Alexandru Muraru.

“Când pandemia va trece, mă tem că va veni și momentul în care ei vor face o alianță parlamentară cu PSD”, afirmă Muraru.

“Ei știu să sunt pasibili de scoatere în afara legii, dar e nevoie de un pact național, parlamentar, împotriva extremismului, un angajament de izolare a lor în Parlament”, spune acesta.

Share